Κόβουν την Ελλάδα στα δύο τα τρακτέρ

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, πρόκειται να συναντηθούν στις 13:00 στην Αθήνα εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών. Η συνάντηση προγραμματίστηκε να γίνει στην Αθήνα.

Επιδιώκουν συναντήσεις και με Τσίπρα - Βενιζέλο

Οι αγρότες σχεδιάζουν επαφές με τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Δευτέρας, ή το αργότερο, το πρωί της Τρίτης.

Επίσης, οι αγρότες θέλουν να συναντήσουν και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει διάλογος μεταξύ των αγροτών και του αρμόδιου υπουργείου ζήτησε σήμερα ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι εντός της εβδομάδας θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου, όπως είπε, να αναζητηθούν λύσεις σε κάποια από τα αιτήματά τους ώστε να μην μείνουν κλειστοί οι δρόμοι. "Η χώρα μας αυτή την ώρα δεν σηκώνει τέτοιου είδους εξελίξεις. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να παγώσει η οικονομία της χώρας σε μια περιοχή με τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη χθεσινή συνάντησή τους στον Πλαταμώνα διεμήνυσαν ότι είναι αποφασισμένοι να "παραλύσουν" τη χώρα, αφού , φορολογικό, ΦΠΑ και κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τους οδηγούν σε "αφανισμό", όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος. Η απόφαση για σκλήρυνση της στάσης τους εκφράζει όλους τους αγρότες, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη.

Στήνονται ένα-ένα τα μπλόκα

Αγροτικά μπλόκα σε 13 σημεία, από τον Έβρο ως την Κρήτη, βρίσκονται εν εξελίξει ήδη σε κεντρικές αρτηρίες των οδικών δικτύων της χώρας.

Καρδίτσα - Τρίκαλα - Φθιώτιδα

Οι Θεσσαλοί αγρότες, από Καρδίτσα και Τρίκαλα, έχουν ήδη ξεκινήσει από το πρωί να κατευθύνονται προς τον κόμβο της Νίκαιας-Λάρισας, στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και επί τόπου θα αποφασίσουν το απόγευμα εάν θα προχωρήσουν σε κλείσμό, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας. Αντίστοιχα, οι αγρότες της Βοιωτίας θα αποφασίσουν το πρωί της Τρίτης εάν θα κατέβουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Κάστρου.

"Η χώρα δεν κόβεται στα δύο. Ούτε στο παρελθόν, έγινε αυτό. Ακόμα και αν κλείσει ένας κόμβος- που εμείς δεν θα τον κλείσουμε-, είναι μια παράκαμψη πέντε χιλιομέτρων", δήλωσε, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Ο κ. Μπούτας διευκρίνισε ότι οι αγρότες της Καρδίτσας μέχρι στιγμής δεν έχουν ζητήσει ακόμα ραντεβού από τους αρχηγούς των κομμάτων και πρόσθεσε: "Θα πάμε σήμερα στον κόμβο, θα συγκροτήσουμε επιτροπές και από κει και πέρα θα δούμε ποιες θα είναι οι κινήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα άλλα συνδικάτα. Η πρότασή μου είναι να βγουν όλοι στο δρόμο. Οι αγρότες δεν χρειάζονται τίποτε άλλο. Και αν έχουμε μαζί μας συμμάχους εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, άνεργους, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να κλείσει κανένας δρόμος. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν πήραμε κανένα δάνειο. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δάνειο, κανένα χρέος".

Ημαθία

Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό και οπως υπογράμμισαν μέχρι και την Τετάρτη δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση, αναμένοντας τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα. Κλειστός συμβολικά είναι ο κόμβος της Κουλούρας της Εγνατίας Οδού στο νομό Ημαθίας.

Λάρισα

Οι αγρότες αποφάσισαν να σκληρύνουν τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες, για τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, θα κορυφωθούν με το κλείσιμο των κόμβων της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στις εξόδους της Λάρισας. Το κλείσιμο των δρόμων στη Λάρισα αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Κυριακής από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο του κλάδου στον Πλαταμώνα Πιερίας.

Αργολίδα

Στους δρόμους ετοιμάζονται να κατέβουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αργολίδα, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική, με πρώτο θέμα τα νέα φορολογικά μέτρα που προβλέπουν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και τήρηση βιβλίων από τους αγρότες, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται και για το αυξημένο κόστος στα καύσιμα, που έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ στο Μάνεση Αργολίδας, αποφάσίστηκε να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την προσεχή Τετάρτη, με μπλόκα στους δρόμους.

Έτσι την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013, στις 13:00, έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στην Μιδέα Αργολίδας και εκεί θα καθορίσουν προς τα πού θα κινηθούν και θα στήσουν μπλόκα.

Την Τετάρτη οι τελικές αποφάσεις

Την Τετάρτη θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ανάλογα πάντα και με τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσουν.

"Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός. Η προσέλευση στη σημερινή μας συνάντηση, όπου αποφασίστηκε ότι αύριο βγαίνουν όλα τα τρακτέρ έξω, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Θα γίνει πολύ μεγάλη κινητοποίηση", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λιλιόπουλος, εκφράζοντας το κλίμα της οργής.

Μέσα σ' όλα τ' άλλα, αναμένεται να γίνουν και συναντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

"Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ΄ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλιόπουλος.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών, που όπως αναφέρει ο κ. Λιλιόπουλος είναι πολύ σοβαρά, αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και το φορολογικό, “που είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.