Δεν αποποινικοποιείται η χρήση μαλακών ναρκωτικών

Νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποποινικοποιεί τη χρήση μαλακών ναρκωτικών έφερε στη Βουλή την Παρασκευή το υπουργείο δικαιοσύνης, κάτι που ήταν ήδη σχεδιασμένο από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξορθολογίζει την ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, και δίνει έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών και όχι στην ποινική καταστολή.

Σε ό, τι αφορά τους εμπόρους ναρκωτικών με οικονομικά οφέλη πάνω από 75.000 ευρώ, οι ποινικές κυρώσεις θα είναι αυστηρότερες, αφού δεν θα αναγνωρίζονται δυνατότητες ηπιότερης μεταχείρισης λόγω τοξικομανίας.

Ακόμη, στο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις που προβλέπουν:

-Την κατά προτεραιότητα εκδίκαση υποθέσεων κακουργηματικού χαρακτήρα για τις περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων του στενού όσου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, π.χ ΔΕΚΟ, κρατικών τραπεζικών υπαλλήλων, ο κύκλος των οποίων διευρύνεται.

- Την υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος που αποκόμισαν οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί-υπάλληλοι από την παράνομη συναλλαγή.

- Την θέσπιση συγκεκριμένου χρόνου εντός του οποίου θα περατώνεται η ανάκριση, η υποβολή πρότασης από τον εισαγγελέα στο Δικαστικό Συμβούλιο και η έκδοση από αυτό σχετικού βουλεύματος σε υποθέσεις διαφθοράς, μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος, στις οποίες κατηγορούμενοι κρατούνται προσωρινά, ώστε να αντιμετωπισθεί το απαράδεκτο φαινόμενο της αποφυλάκισης αυτών λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου. Μάλιστα, η μη τήρηση των προθεσμιών αυτών από τους δικαστές θα καταγράφεται από τους επιθεωρητές τους και θα συνιστά αυτό ουσιαστικό στοιχείο για την προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό.

- Την επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης στους δράστες ληστειών που φέρουν βαρύ οπλισμό (πυροβόλα όπλα, καλάσνικοφ κ.α).

Ακόμη, στο νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες:

- Συνιστά επιβαρυντική περίπτωση κατά την επιμέτρηση της ποινής η τέλεση εγκλημάτων που διαπράττονται από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού

- Παρέχεται δικαίωμα στον εργαζόμενο να αξιώσει από τον υπερήμερο εργοδότη, εκτός από το μισθό του και πραγματική απασχόληση. Το δικαίωμα του αυτό μπορεί πλέον να ικανοποιείται και με ασφαλιστικά μέτρα.

-Υπάρχει η δυνατότητα αναψηλάφησης της δίκης ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων σε περίπτωση ευδοκίμησης προσφυγής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.