Αναστυλώνονται αρχαία μνημεία της Κορινθίας

Πάτημα για ανάδειξη βρίσκουν οι αρχαιότητες της Κορινθίας. Μελέτες αποκατάστασης αποκτούν το μεσαιωνικό Κάστρο Αγιονορίου και η ενετική υδατογέφυρα στον Άσσο.

Αμφότερα τα κτίρια είναι γνωστό ότι έχουν ανάγκη από συντήρηση, όπως άλλωστε επισημάνθηκε και στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) την Τρίτη 22 Ιανουαρίου.

Τα μέλη του Συμβουλίου έδωσαν ομόφωνα το "πράσινο φως" στις σχετικές μελέτες αποκατάστασης, συντήρησης και στα πλάνα ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Το κάστρο του Αγιονορίου

Το Αγιονόρι χτίστηκε την υστεροβυζαντινή περίοδο (μεταξύ 1377 και 1450), επί Φραγκοκρατίας, πάνω στα ερείπια μεσοβυζαντινού κάστρου. Η προέλευση της ονομασίας του έχει δώσει πολλές ερμηνείες, από τις οποίες η επικρατέστερη τη συσχετίζει με το Ενόριον, την πόλη που υπήρχε πριν την κατασκευή του μεσαιωνικού κάστρου, το οποίο δεν περιλαμβάνει ακρόπολη, αλλά πύργους για κάθε γωνιά του πενταγωνικού περιβόλου του.

Από τους πέντε πύργους, ξεχωρίζουν οι δύο που δεσπόζουν στη νότια και νοτιανατολική πλευρά, καθώς σώζονται σε μεγαλύτερο ύψος και σε καλύτερη κατάσταση από τους υπόλοιπους. Ο νότιος, ύψους περίπου 12 μ., είχε τη θέση κύριου πύργου και ήταν τριώροφος. Στον πρώτο όροφο υπήρχε θολωτή δεξαμενή για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων, στον δεύτερο η είσοδος βρισκόταν ψηλότερα από το σημερινό επίπεδο της αυλής και στον τρίτο όροφο όλες οι πλευρές είχαν ανοίγματα, τοξοθυρίδες και παράθυρα. Ο άλλος πύργος δε σώζει τον τρίτο όροφο, έχει όμως ενσωματωμένο καμαροσκέπαστο παρεκκλήσι. Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, θα αποκατασταθούν τα ιστορικά ξύλινα μεσοπατώματα.

Το Κάστρο ελέγχει το νότιο πέρασμα της Κλεισούρας, από την οποία διερχόταν η Κοντοπορεία, αρχαίος δρόμος που συνέδεε την Αργολίδα με την Κορινθία. Γύρω του αναπτύχθηκε μεσαιωνικός οικισμός, από τον οποίο σώζονται μόνον μικροί υστεροβυζαντινοί ναοί. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο τόσο ως προς την ιστορικότητά του -συνδέεται με τη δράση του Νικηταρά, του Υψηλάντη και του Παπαφλέσσα και την καταστροφή των δυνάμεων του Δράμαλη-, όσο και για τη λειτουργία του, καθώς αποτελεί τυπικό παράδειγμα φεουδαρχικού κάστρου, που συνδύαζε τον αμυντικό χαρακτήρα, την κατοικία και το σύμβολο εξουσίας.

Η ενετική υδατογέφυρα στον Άσσο

Από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Κορινθίας, ίσως όμως όχι τόσο γνωστό, είναι η ενετική υδατογέφυρα στον Άσσο Κορινθίας. Χτίστηκε στη δεύτερη περίοδο της Ενετοκρατίας, μεταξύ 1687 και 1715, για να γεφυρώσει τον Λογγοπόταμο του χωριού Άσσος, το οποίο βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα δυτικά της Κορίνθου, επάνω στην παλιά εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών. Έχει ύψος 8,5 μέτρων και μήκος 27 μέτρων , δύο διαζώματα και πολλά τόξα, τα οποία του δίνουν αρμονία και επιβλητικότητα.

Η αποκατάσταση των δομικών προβλημάτων του μνημείου, η στερέωση και η συντήρηση των κονιαμάτων, ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου από τη βλάστηση, η συντήρηση της υφιστάμενης αντιστήριξης και η επανακατασκευή ενός από τα τόξα, είναι μεταξύ των προτάσεων που περιλαμβάνει η μελέτη.