ΣΤΑ.ΣΥ.: Προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις απεργίες στο μετρό

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε τη Δευτέρα η διοίκηση της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), την ώρα που οι εργαζόμενοι εξαγγέλουν κλιμακωση των κινητοποιήσεών τους και ανυποχώρητοι μπροστά στον απεργιακό αγώνα.

Το αιτιολογικό της δικαστικής προσφυγής της ΣΤΑΣΥ

Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. ζητά να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων στο μετρό και να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Όπως υποστηρίζει, τα σωματεία των εργαζομένων εξαγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα απο το νόμο, δηλαδή δεν προειδοποιούν την επιχείρηση τουλάχιστον 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση της κινητοποίησης, αλλά ούτε γνωστοποιούν τα αιτήματά τους τέσσερις ημέρες νωρίτερα, αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο στην εταιρεία και τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας.

Η απεργία της Δευτέρας είναι πέμπτη διαδοχική 24ωρη κινητοποίηση των εργαζόμενων στο μετρό, οι οποίοι, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, εξαγγέλλουν καθημερινά νέα 24ωρη ακινητοποίηση των συρμών του υπόγειου σιδηρόδρομου.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς διαμαρτύρονται για την ένταξη τους στο ενιαίο μισθολόγιο και την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Πέρα από την 24η απεργία του μετρό τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, οι συρμοί του ΗΣΑΠ και του Τραμ θα λειτουργήσουν μονάχα από τις 08:00 έως τις 16:00, ενώ την Τρίτη 22 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00.

Γ.Γ. Μεταφορών: Μειοψηφίες οι απεργιακές ομάδες - Προανήγγειλε μείωση της τιμής της αξίας της μηνιαίας κάρτας ως αποζημίωση για τις απεργίες

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκος Σταθόπουλος επιβεβαίωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι "τα σωματεία των εργαζομένων εξαγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο". Νωρίτερα, στο ραδιόφωνο του Βήματος 99,5 είχε δηλώσει ότι "οι απεργιακές ομάδες είναι μειοψηφίες που τελικά καταφέρνουν να οργανώνουν αυτές τις κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

"Πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος καθώς το κοινό ταλαιπωρείται επί ημέρες", συμπλήρωσε ο κ. Σταθόπουλος. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα ανακοινωθούν θετικά μέτρα υπέρ του επιβατικού κοινού, όπως ότι σε περιπτώσεις απεργιών θα μειώνεται η τιμή της κάρτας πολλαπλών διαδρομών κατά την ανανέωσή της.