Φροντίδα για χιλιάδες ανασφάλιστους από εθελοντές γιατρούς

Χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες έχουν περάσει την πόρτα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για να επισκεφθούν κάποιον από τους 256 εθελοντές γιατρούς.

Χωρίς να έχουν πλέον τη δυνατότητα να επισκεφθούν κάποιο νοσοκομείο, καταφεύγουν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, για εξετάσεις, παρακολούθηση και χορήγηση φαρμάκων.

"Είναι τραγικό να περιφέρεσαι με τη διάγνωση του καρκίνου στο χέρι για δύο και τρεις μήνες και να πρέπει να χειρουργηθείς, αλλά να μη μπορείς να βρεις τα χρήματα για τη νοσηλεία σου, να αρνούνται όλοι να σε δανείσουν, να φοβούνται όλοι να σε βοηθήσουν, να περνάει ο χρόνος και ο καρκίνος μέσα σου να γίνεται όλο και πιο απειλητικός κι αδιέξοδος, απέναντι στις κλειστές πόρτες των γιατρών και των νοσοκομείων", τόνισε ασθενής του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έργα και ημέρες του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής ξεκίνησε τη λειτουργία του το Φεβρουάριο του 2012. με τη σύμπραξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού "Αποστολή" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Συνολικά, μέσα στους δέκα μήνες καταγεγραμμένης λειτουργίας, έχουν καταγραφεί 16.000 ιατρικές επισκέψεις. Καθημερινά 200 ασθενείς λαμβάνουν το φάρμακό τους από την Κοινωνική Τράπεζα Φαρμάκων. Έγιναν επίσης 2.000 εργαστηριακές εξετάσεις. Ζωτικής σημασίας υπήρξε η συμμετοχή εννέα δημόσιων νοσοκομείων που άνοιξαν τις πύλες τους και νοσήλευσαν κάποιους από τους ασθενείς που έχρηζαν νοσηλείας. Έτσι, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 26 νοσηλείες και 95 κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις.

Ποια νοσοκομεία συμμετέχουν

Στην αλυσίδα στήριξης του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για τους ανασφάλιστους ασθενείς, συμμετέχουν τα νοσοκομεία Ελπίς, Σισμανόγλειο, Σωτηρία, Λαϊκό, Γ. Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Αγ. Ανάργυροι, το νοσοκομείο Πατησίων και ο Άγιος Σάββας. Προκειμένου να ενισχυθούν, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό των Ορθοδόξων Χριστιανών Αμερικής (International Orthodox Christian Charities) παρέδωσαν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου από κοινού στους διοικητές τους 220 κιβώτια υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες της καθημερινής τους λειτουργίας στα χειρουργεία, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στα εργαστήρια και στους θαλάμους.

Τι δηλώνουν οι μετέχοντες στην κοινή προσπάθεια

"Κοινός μας στόχος είναι η διασφάλιση της ζωής και της υγείας των ανασφάλιστων πολιτών που χτυπούν την πόρτα μας", δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ενώ ο γενικός διευθυντής της Αποστολής, Κωστής Δήμτσας αναφέρθηκε στη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που έχει γίνει για την στήριξη των αναξιοπαθούντων, τονίζοντας ότι "η διάκριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας παραμένει κυρίαρχος στόχος".

"Αντιμετωπίζουμε ένα πόλεμο, η κρίση είναι πόλεμος και δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε ανθρώπους να πεθαίνουν", υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διοικητής του νοσοκομείου "ΕΛΠΙΣ", Θεόδωρος Γιάνναρος.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του IOCC στην Ελλάδα, Δέσποινα Κατσιβελάκη αναφέρθηκε στην πρόθεση των ομογενών να στηρίξουν την προσπάθεια. ¨{"Ο Ελληνισμός της Αμερικής ανταποκρίθηκε άμεσα και θέλει να βοηθήσει την κρίσιμη αυτή περίοδο που περνά η χώρα", τόνισε. Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στην προσπάθεια του αμερικανικού συλλόγου, συγκεντρώθηκαν 15 τόνοι υγειονομικού υλικού, όπου το μεγαλύτερο μέρος δόθηκε στα τρία νοσοκομεία Παίδων, άλλο σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και το υπόλοιπο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.