Προς σταδιακή αναστολή λειτουργιών του ΟΚΑΝΑ

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία του Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Τα ταμειακά διαθέσιμα του εποπτευόμενου από το υπουργείο Υγείας φορέα είναι ελάχιστα και η διοίκηση προχωρεί στη σταδιακή αναστολή λειτουργιών του ΟΚΑΝΑ.
 
Είναι ενδεικτικό ότι η διοίκηση δεν μπόρεσε να καταβάλλει το δεκαπενθήμερο της μισθοδοσίας των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, ενώ δυσλειτουργίες αναμένονται και στις 53 Μονάδες Απεξάρτησης που έχουν αναπτυχθεί μέσω του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα.
 
Σύμφωνα με την κυρία Μένη Μαλλιώρη, ο ΟΚΑΝΑ αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του διότι η κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού υποδιπλασιάστηκε το 2012 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος.
 
Το 2011 ο Οργανισμός έλαβε 42 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία των 650 εργαζομένων αλλά και για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των χρηστών που βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης. Ωστόσο, το 2012 η χρηματοδότηση συρρικνώθηκε στα 18, 5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση δεν επαρκεί ούτε για την ετήσια μισθοδοσία.
 
Αντιστρόφως ανάλογη με τα οικονομικά του Οργανισμού είναι η ένταξη νέων ατόμων στα προγράμματα του φορέα. Την τελευταία δεκαετία περισσότεροι από 3.000 πρώην χρήστες ναρκωτικών και άλλων ουσιών έχουν ζητήσει να ενταχθούν στις Μονάδες Απεξάρτησης. Συνολικά οι ασθενείς του ΟΚΑΝΑ είναι 8.100.