Χιόνια σε όλο το λεκανοπέδιο

Προβλήματα σε όλη τη χώρα δημιούργησε ο χιονιάς. Οι πρώτες νιφάδες έκαναν την εμφάνισή τους τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ πιο έντονα ήταν τα φαινόμενα στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Αισθητή έκανε την παρουσία του ο χιονιάς και στο κέντρο της Αθήνας. Τα χιόνια συνεχίστηκαν και μετά το πρώτο φως του ηλίου, ενώ ο καιρός "γλύκανε" παροδικά, αλλά η χιονόπτωση συνεχίστηκε, ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια. Τα χιόνια δε θα συνεχιστούν την Τετάρτη, θα παραμείνει όμως ο παγετός καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.

Κανονικά η κυκλοφορία στις περισσότερες περιοχές

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική. Εξαίρεση αποτελεί η λεωφόρος Πάρνηθας, στο δρόμο πάνω από το τελεφερίκ, καθώς και η λεωφόρος Καραμανλή έως το τελεφερίκ, όπως και η λεωφόρος Αναστάσεως στην Καισαριανή, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Όλοι οι επαρχιακοί δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Τα οχήματα που κυκλοφορούν στην περιοχή του Ωρωπού, στην Αγίας Τριάδος προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στο δήμο Βαρυμπόμπης στο ρεύμα προς Βοιωτία (λεωφόρος Κατσιμιδίου) θα χρειαστούν αλυσίδες.

Όποια προβλήματα υπήρχαν νωρίτερα στη Θήβα, τη Φυλή και την Πεντέλη έχουν αποκατασταθεί και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Σε ότι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Σε ότι αφορά την Κρήτη, ο δρόμος από Λασίθι προς Ηράκλειο, όπου είχε διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία έχει ανοίξει και τα οχήματα κινούνται κανονικά και εκεί.

Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, στο νομό Πέλλας, αλλά και στους νομούς Φλώρινας και Γρεβενών. Παράλληλα, χωρίς προβλήματα κινούνται τα οχήματα στο οδικό δίκτυο της Ανατολικής Μακεδονίας

.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Αργότερα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη τα μαθήματα, στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Με απόφαση των δημάρχων, στα Γρεβενά τα σχολεία θα ξεκινήσουν στις 9.30πμ, στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο στις 9πμ και στον δήμο Ορεστίδος Καστοριάς, στις 9.15πμ.

Εξάλλου, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Φουστάνης Πέλλας αύριο δεν θα λειτουργήσουν, για να επιδιορθωθεί η βλάβη στον καυστήρα του καλοριφέρ.

Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις τρεις δημοτικές κοινότητες του δήμου Κηφισιάς (δηλ σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη). Επίσης, κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο δήμο Διονύσου.

Στο δήμο Ωρωπού (δηλ. Αυλώνα, Αφίδναι, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Πολυδένδρι, Συκάμινο, Ωρωπός) και στο δήμο Φύλης (δηλ. Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Χασιά) τα σχολεία θα λειτουργήσουν μετά τις 10 το πρωί για λόγους ασφαλείας.

Στο δήμο Αχαρνών δεν θα λειτουργήσουν μόνο τα σχολεία του δημοτικού διαμερίσματος Θρακομακεδόνων. Στα υπόλοιπα διαμερίσματα τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. 

Σε ότι αφορά τη λειτουργία των σχολείων ή όχι στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι μία απόφαση που βαρύνει αποκλειστικά τις κατά τόπους δημοτικές αρχές. Γι' αυτό το λόγο, καλό θα είναι οι γονείς, πριν στείλουν τα παιδιά τους για μάθημα να επικοινωνούν με τις γραμματείες των σχολικών συγκροτημάτων για να μαθαίνουν περισσότερες πληροφορίες.

 

Τρία κτίρια ανοίγει ο δήμος Αθηναίων για την προστασία αστέγων

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων πολιτών από το ψύχος λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων, θέτοντας εκτάκτως σε λειτουργία ως χώρους φιλοξενίας, σε πρώτη φάση, τρία δημοτικά κτίρια.

Έτσι, από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 θα λειτουργούν όλο το 24ωρο οι εξής χώροι:
 
1)    Πολιτιστικό Κέντρο 4ου Διαμερίσματος
οδός Λένορμαν και Αλεξανδρείας

2)    Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου
οδός Μαμούρη και Δύμης (τηλ.: 2108223946, 2108223184)

3)    Λέσχη Φιλίας Κυψέλης
οδός Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα (τηλ.: 2108674900)
 
Σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1960 για πληροφορίες, καθώς και για όσους έχουν ανάγκη βοήθειας μόνο για την περιοχή του δήμου Αθηναίων.
 
Η λήψη εκτάκτων μέτρων για την προστασία των αστέγων γίνεται σε στενή συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και με τη σύμπραξη φορέων και εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που εξειδικεύονται στο ζήτημα των αστέγων (Γιατροί του Κόσμου, ΚΕΘΕΑ Exelixis, ΟΚΑΝΑ, Κλίμακα, PRAKSIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί χωρίς Σύνορα).

Στην... κατάψυξη βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα

Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία και ο υδράργυρος δεν προβλέπεται να σκαρφαλώσει πάνω από το μηδέν καμία στιγμή της ημέρας. Το πρωί το θερμόμετρο έδειξε -6 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα και -5 στην Κοζάνη. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 9 το πρωί, ενώ στα Γρεβενά μισή ώρα αργότερα.

Tσουχτερό κρύο επικρατεί και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί, το θερμόμετρο έπεσε στους μηδέν βαθμούς, ενώ αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Πολύγυρο (-5), Κιλκίς (-4), Σέρρες (-2) και Βέροια (-2).

"Βουτιά" στους -10 βαθμούς έκανε το θερμόμετρο στο Νευροκόπι, ενώ τσουχτερό κρύο επικρατεί και στη Θράκη, όπου το θερμόμετρο το πρωί έδειξε -4 βαθμούς σε Αλεξανδρούπολη και Σουφλί.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται να διατηρηθούν και την Τετάρτη, ωστόσο, από την Πέμπτη αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται, λόγω του παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου.

Κλειστό παραμένει το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, ενώ ανοιχτός είναι ο δρόμος από τη Νάουσα, προς το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια.