Πρόγραμμα Erasmus για τους έλληνες αγρότες;

Εκπρόσωποι ελληνικών συνεταιρισμών επισκέφτηκαν συνεταιριστικούς οργανισμούς στη Βαυαρία και το Νότιο Τιρόλο.

Εκπρόσωποι οκτώ ελληνικών συνεταιρισμών επισκέφτηκαν για μία εβδομάδα συνεταιριστικούς οργανισμούς στη Βαυαρία και το Νότιο Τιρόλο και έμειναν εντυπωσιασμένοι από τον τρόπο που λειτουργούν οι συνεταιρισμοί στη Γερμανία και τη γερμανόφωνη βόρεια Ιταλία.

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου θεωρείται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Το τσίπουρό του φτάνει ως την Αυστραλία και την Κίνα. Παρ' ό,τι έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο, ο πρόεδρός του Αγησίλαος Ραψανιώτης είναι βαθιά εντυπωσιασμένος για τον τρόπο που λειτουργούν οι συνεταιρισμοί στη Γερμανία και τη γερμανόφωνη βόρεια Ιταλία. Μάλιστα θα συνιστούσε να καθιερωθούν στο πλαίσιο της ΕΕ προγράμματα ανταλλαγής, «όπως είναι το Erasmus για τους φοιτητές, αλλά για τους αγρότες. Να έρχεται, αν είναι δυνατόν, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας χιλιάδες κόσμος, για να δουν πώς δουλεύουν εδώ και μετά να γυρίσουν πίσω και να το σκέφτονται, για το πώς έχουν πετύχει αυτοί οι άνθρωποι. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς κόπο, χωρίς γνώση, χωρίς κατάρτιση, αλλά και τίποτα δεν γίνεται χωρίς συνεργατισμό.»

Το ανεπτυγμένο πνεύμα συνεργασίας δεν ήταν το μόνο που εντυπωσίασε τους Έλληνες αγρότες. Τον νεαρό Γιώργο Βασιλάκο, που εκπροσώπησε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίαςπροβλημάτισε προπαντός το επίπεδο επαγγελματισμού στη διαχείριση των συνεταιρισμών: «Η νοοτροπία ότι ο αγρότης θα πρέπει να παράγει, να προωθεί και να ασκεί και τη διοίκηση είναι λάθος. Και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα επιδιώξω να “περάσω” πρώτα απ' όλα στους ανθρώπους της γενιάς μου -δεδομένου ότι δέχονται τη γνώση- αλλά και στους μεγαλύτερους, δηλαδή, να ανατεθεί η διοίκηση σε ανθρώπους που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο, έχουν πείρα ετών και μπορούν να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση.»

Η επιτυχής λειτουργία του γερμανικού μοντέλου συνδέεται άμεσα και με μια συνεταιριστική νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί στην πορεία του χρόνου. Αυτή λείπει ακόμη στην Ελλάδα, ήταν η γενική διαπίστωση αυτών που συμμετείχαν στο ταξίδι.

Πηγή: Deutsche Welle