Ελεγκτικό Συνέδριο: Να επιστρέψουν τους μισθούς οι συμβασιούχοι!

"Το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις"

Να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν για το διάστημα που παράνομα παρατάθηκε η σύμβαση τους θα κληθούν χιλιάδες συμβασιούχοι των ΟΤΑ μετά την δημοσίευση της απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία ,σύμφωνα με πληροφορίες , έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των επίμαχων συμβάσεων. 
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.
 
Αφορμή για να φτάσει το θέμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο στάθηκε η έγκριση ή   όχι ενταλμάτων  πληρωμής συμβασιούχων Δήμου οι συμβάσεις των οποίων είχαν παραταθεί.  Έτσι, η  Ολομέλεια με πλειοψηφία 17 - 14 , σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάνθηκε ότι τα επίμαχα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων  δεν μπορούν να εγκριθούν συμπληρώνοντας , μάλιστα, πως οι συμβασιούχοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους.
 
Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογράμμισαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων κλείνοντας, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι,  την… πόρτα σε χιλιάδες συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις είχαν παραταθεί με πρόσφατους νόμους επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
 

Τζανακόπουλος: θα τους σώσουμε από την ομηρεία

Από τη χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας.

Εισαγωγικά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στηλίτευσε την «απαράδεκτη», όπως την χαρακτήρισε, δημοσιοποίηση της απόφασης στον Τύπο -«αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζονται επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης που οφείλει να προστατεύει πρώτα και κύρια η ίδια τον εαυτό της από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεων της», συμπλήρωσε.

Ενώ κατηγόρησε ταυτόχρονα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προχώρησε σε μια «απαράδεκτη» ανακοίνωση, ακόμη ότι επιδεικνύει «χαιρεκακία» σε ένα θέμα που οι κυβερνήσεις του κόμματός του προκάλεσαν.

Επί της ουσίας της υποθέσεως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετέφερε τη δέσμευσή της ότι: «Θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων». Επίσης, ότι «θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Όμως, συμπλήρωσε, «το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί σύντομα να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση».