Τι κατέθεσε ο Παναγιώτης Βουρλούμης στην δίκη για τη Siemens

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Με την κατάθεση του πρόεδρου και διευθύνοντος σύμβουλου του ΟΤΕ, την περίοδο 2004-2010, Παναγιώτη Βουρλούμη, άνοιξε ουσιαστικά ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Siemens που αφορά το σκέλος της σύμβασης 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ. 

Ο Παναγιώτης Βουρλούμης, στην κατάθεση του, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα και περιστατικά δωροδοκίας, υποστηρίζοντας πως ως πρόεδρος του ΟΤΕ, στα τέλη του 2006, ενημερώθηκε για τις αποκαλύψεις περί χρηματισμού."Προέκυψε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων είχε πει ότι χρηματίζονται πολλά στελέχη του ΟΤΕ. Νομίζω ο Σίκατσεκ. Πήγαμε με δικηγόρο του ΟΤΕ στη Γερμανία και ζητήσαμε με εξώδικο να μας αποκαλύψει τα ονόματα η Siemens (...) . Οι Γερμανοί δεν μας απαντούσαν, καταλήξαμε ότι εκτός από την αποκάλυψη των ονομάτων, είχαμε πιθανότητες να κερδίσουμε δικαστικά στη Γερμανία, καθώς εκεί ζημιά θεωρείται το ποσό που έχει δοθεί. Τώρα αρχίζουν να δικάζονται αυτά που είχαμε καταθέσει τότε στη Γερμανία, από ό,τι έχω μάθει", ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος εκτίμησε ότι η επίμαχη σύμβαση υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997 "διότι υπήρχε νόμος για απευθείας ανάθεση. Μετά θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός, αυτό όμως ειναι μια δικιά μου εικασία για το ότι υπογράφηκε τότε".

Μάλιστα, ο κ. Βουρλούμης έκανε λόγο για "ώριμη" τεχνολογία που προμηθεύθηκε ο Οργανισμός, τονίζοντας πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν πιο σύγχρονη την οποία δεν έχουμε ακόμα.

"Είχα σοβαρότερα θέματα να λύσω, αυτό ήταν μια παρωνυχίδα"

Ο Παναγιώτης Βουρλούμης τόνισε πως το θέμα χειριζόταν η νομική υπηρεσία του Οργανισμού.

Σύνεδρος : Εσείς τι κάνατε σε τοπικό επίπεδο εκτός από το να πάτε στη Γερμανία;

Μάρτυρας : Δεν έκανα καμία έρευνα.

Σύνεδρος : Για ποιο λόγο; Δε θα έπρεπε να ξέρετε ποιοι τυχόν δωροδοκήθηκαν; Είπατε ότι υπάρχει επηρεασμός από πωλητή; Δεν μπορούσατε να βάλετε τη σύμβαση κάτω και να δείτε ποιοι υπέγραψαν, υλοποίησαν ρήτρες κλπ.

Μάρτυρας : Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτό, είχα σοβαρότερα θέματα να λύσω, αυτό ήταν μια παρωνυχίδα. Το κάλυψα, πηγαίνοντας στη Γερμανία.

Σε ερώτηση του εισαγγελέα αν δωροδοκήθηκαν στελέχη του ΟΤΕ, ο μάρτυρας τόνισε : "Δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν δωροδοκηθεί, έχει αποδειχθεί ότι έχουν δοθεί κάποια χρήματα. Από τη στιγμή που έχουν αλλάξει χέρια χρήματα από έναν προμηθευτή προς στέλεχος του ΟΤΕ, αυτό δημιουργεί ένα ερωτηματικό”.

Εισαγγελέας : Λέτε στο βιβλίο σας ότι υπήρχε στον ΟΤΕ διαφθορά σε μεγάλη κλίμακα που αφορούσε προμήθειες.

Μάρτυρας : Ναι, εικάζω.

Εισαγγελέας : Πως το εννοείτε;

Μάρτυρας : Το εννοώ, όταν μια εταιρία θέλει να πουλήσει, πολύ συχνά χρειάζεται και μια θετική εισήγηση και εκεί επέρχεται επηρεασμός, δωροδοκίες.

Νωρίτερα, οι 60 και πλέον κατηγορούμενοι, δια των συνηγόρων υπεράσπισης τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, κατά περίσταση, για παθητική και ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διονύσης Γκούσκος, συνήγορος υπεράσπισης του άλλοτε "στρατηγού του ΠΑΣΟΚ", Θόδωρου Τσουκάτου, αναφέρθηκε στο 1 εκατομμύριο μάρκα που κατηγορείται ότι έλαβε ο εντολέας του από τον γερμανικό κολοσσό: "Το πραγματικό γεγονός το δέχθηκε από την προκαταρκτική διαδικασία ο κ.Τσουκάτος. Δε δέχεται βεβαίως το κατηγορητήριο, κανένας από κατηγορούμενους - συνεργούς του δεν γνώριζε τίποτα περί της προέλευσης των χρημάτων", είπε χαρακτηριστικά.