Καταδικάστηκε ο φοιτητής που είχε χτυπήσει τον καθηγητή στο Πάντειο

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή - Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο

Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε ο νεαρός φοιτητής της Φιλοσοφικής που συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό του καθηγητή Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Αγγέλου Συρίγου στο χώρο του Πανεπιστήμιου, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και τον έκρινε ένοχο για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της εξύβρισης και της απειλής. Ο νεαρός φοιτητής ήταν απών από το δικαστήριο και επέλεξε να εκπροσωπηθεί από συνήγορο. 

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου 

Ο Άγγελος Συρίγος καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης λέγοντας χαρακτηριστικά : «Τρεις φορές με χτύπησαν στο κεφάλι με τη βάση του σπρέι. Είχαν τρομερό μίσος και μανία. Εξεπλάγην με το πάθος τους, ειδικά στα χτυπήματα στα πλευρά». 

«Με χτύπησαν στα πλευρά και με κλωτσιές στα πόδια» 

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τον καθηγητή , όταν βγαίνοντας από τη Σχολή είδε έναν νεαρό, ανάμεσα στον πεζόδρομο, να γράφει με σπρέι στον τοίχο. «Τα μάρμαρα είχαν καθαριστεί πριν λίγες μέρες. Του ζήτησα το λόγο και ξαφνιάστηκε. Τον πλησίασα με τρόπο ήρεμο, φιλικό και του είπα: «Αμαρτία δεν είναι αυτό που κάνεις; Κόλλα καλύτερα αφίσες. Τότε πλησίσαν δύο άτομα, ένα εκ των οποίων ήταν ο κατηγορούμενος. «Φύγε από εδώ μου λέει». «Από που να φύγω; Από το σπίτι μου;» του  απάντησα και τότε

ο ένας εκ των τριών μου έβαψε το παντελόνι με σπρέι. Ο κατηγορούμενος μου μιλούσε από μπροστά και οι άλλοι με πλησίασαν από πίσω. Ο ένας με χτύπησε. Όπως έπεφτα παρέσυρα και τον κατηγορούμενο. Με χτύπησαν στα πλευρά και με κλωτσιές στα πόδια. Ο κατηγορούμενος με τα χέρια και τα πόδια σε διάφορα σημεία». Ο μάρτυρας τόνισε πως δέχτηκε τρία χτυπήματα στο κεφάλι με τη βάση του σπρέι που κρατούσαν οι νεαροί . «Είχαν τρομερό μίσος και μανία. Εξεπλάγην με το πάθος τους, ειδικά στα χτυπήματα στα πλευρά. Ο κατηγορούμενος ήταν στο χώμα μαζί μου. Με χτύπησε στο σώμα κυρίως, όμως, προσπαθούσε να κρατήσει τα χέρια μου για να με χτυπήσουν οι άλλοι» συμπλήρωσε.

Ο κ. Συρίγος υποστήριξε πως τον αποκάλεσαν «χρυσαυγίτη» και στη συνέχεια τον απείλησαν λέγοντας του: «Θυμήσου τι έγινε. Γλίστρησες έπεσες και χτύπησες στις πλάκες. Θα σου κάνουμε τη ζωή μαύρη».

«Με προσβάλλει ο χαρακτηρισμός «χρυσαυγίτης» . Αυτοί που τραυματίζουν είναι εξίσου φασίστες είτε ανήκουν στην ακροδεξιά είτε στην άκρο αριστερά» είπε ο καθηγητής. 

Πρόεδρος: Είχατε κάποια σχέση με τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Καμία

Εισαγγελέας: Αγγίξατε τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Ποτέ 

Την αφήγηση του κ. Συρίγου επιβεβαίωσε και ένας αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση 10 μέτρων. Όπως είπε ο μάρτυρας, στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος έσπρωξε τον καθηγητή ο οποίος έπεσε στο έδαφος.  «Δεν είδα τον κατηγορούμενο  να τον χτυπάει. Ο ένας νεαρός , όμως,  τον χτυπούσε στο πίσω μέρος με το σπρέι. Είδα τον κατηγορούμενο μόνο να ρίχνει τον καθηγητή στο έδαφος, όχι να τον χτυπάει , δεν μπορούσα να δω καθαρά. Ο Συρίγος είχε αίματα…» κατέθεσε ο μάρτυρας και πρόσθεσε «Όταν άρχισαν δύο κοπέλες να φωνάζουν έτρεξα να βοηθήσω».

 «Ξεκίνησε λογομαχία και πιάστηκαν στα χέρια»

Στη συνέχεια στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ένας νεαρός ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης. Ο μάρτυρας  είπε πως ο καθηγητής ήταν εκείνος που πλησίασε τον κατηγορούμενο με επιθετικό τρόπο.

«Η επισήμανση που του έκανε ήταν σε ανεβασμένο τόνο. Ξεκίνησε λογομαχία και πιάστηκαν στα χέρια. Ο Συρίγος έσπρωξε τον κατηγορούμενο και όχι το αντίθετο» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας συμπληρώνοντας ότι ο κατηγορούμενος ήταν πιο χτυπημένος από τον καθηγητή ο οποίος  «περίμενε υπομονετικά την αστυνομία και δεν ήθελε γιατρό... Θεωρώ δικαίωμα των φοιτητών να εκφράζονται πολιτικά».

Εισαγγελέας : Δικαίωμα του καθηγητή δεν είναι να φυλά το πανεπιστήμιο του;

Μάρτυρας: Από  πού και ως πού είναι δικό του το Πανεπιστήμιο; Το Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους. Θα μπορούσε ο κατηγορούμενος να φύγει ανά πάσα στιγμή μετά το συμβάν. Είπε όμως ότι δεν έχει λόγο να φύγει και περίμενε για να καταθέσει μήνυση. 

Ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση του ζήτησε την καταδίκη του κατηγορούμενου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. «Η πολιτική δράση του  κατηγορουμένου δεν απασχολεί. Εδώ δικάζονται οι πράξεις. Καλά κάνετε και  υπερασπίζεστε ιδέες αλλά δεν έχετε δικαίωμα να χτυπάτε καθηγητή. Κάποιοι νιώθουν ότι έχουν αυτόκλητο δικαίωμα. Όμως δεν τους το έχει δώσει κανένας» είπε μεταξύ άλλων στη αγόρευση του ο εισαγγελικό λειτουργός  ο οποίος χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός.  «Αυτό δείχνει την ποιότητα της  κοινωνίας μας.  Για μας το πανεπιστήμιο ήταν κάτι παραπάνω από ιερό. Έχουν αλλάξει οι καιροί και κάποιες αξίες στη νέα γενιά.. Θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν στον καθηγητή να κάνει παρατήρηση … Είναι υποχρέωση του καθηγητή, όμως , να υπερασπίζεται τους φοιτητές και το πανεπιστήμιο. Είναι καλό να είσαι δυναμικός και να υπερασπίζεται τις ιδέες σου , αλλά δεν δικάζονται οι ιδέες αλλά οι πράξεις». Αναφερόμενος δε στον χαρακτηρισμό «χρυσαυγίτης» και την προσπάθεια της υπεράσπισης να αποδείξει ότι δεν είναι εξυβριστικός ο εισαγγελέας τόνισε πως «η  συγκεκριμένη οργάνωση διώκεται για βαρύτατα κακουργήματα»