Κίνητρα για κατανάλωση πετρελαίου ζητάει και ο Ιατρικός Σύλλογος

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε την Πέμπτη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αφορμή το πρόβλημα της αιθαλομίχλης που έχει δημιουργηθεί από την καύση ξύλων στα τζάκια, ακολουθώντας αντίστοιχη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

Οι γιατροί ζητούν να δοθούν κίνητρα από την πολιτεία για επιστροφή των καταναλωτών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Νωρίτερα, ευρεία σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε και στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, επικαλούμενος την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες κλπ).

Επίσης, προτείνει να δοθούν οικονομικά κίνητρα για τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου, των οποίων η υψηλή τιμή έχει αναγκάσει τους πολίτες να στραφούν σε τζάκια και ξυλόσομπες και να χρησιμοποιεί ακόμα και ακατάλληλα προϊόντα ξύλου με βαφές ή άλλα χημικά.

Η καύση βιομάζας δημιουργεί αιωρούμενα σωματίδια – κυρίως σε εσωτερικούς χώρους - που μπορούν να ερεθίσουν τους πνεύμονες, ή ακόμα και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Μάλιστα, όσο μικρότερα τα σωματίδια, τόσο ευκολότερη είναι η είσοδός τους στον οργανισμό.

Το τελευταίο διάστημα οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σε Αθήνα και άλλες αστικές περιοχές υπερβαίνει συχνά τα ανώτατα όρια της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.