“Η ψυχή μου ματώνει με την εγκατάλειψη της Αμφίπολης”

Η κ. Περιστέρη επισημαίνει το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει τα έργα συντήρησης και προστασίας του μνημείου

Η αρχαιολόγος που έγινε γνωστή το 2014, όχι μόνο στο πανελλήνιο, αλλά στο παγκόσμιο στερέωμα, για τον εντοπισμό και την ανάδειξη του περιβόλου και του ταφικού μνημείου, στον Τύμβο Καστά, η Κατερίνα Περιστέρη, μιλάει για την εικόνα εγκατάλειψης του μνημείου και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση.

Η κ. Περιστέρη επισημαίνει το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει τα έργα συντήρησης και προστασίας του μνημείου, κι αυτό έχει ως συνέπεια να μην είναι δυνατόν να γίνει το ταφικό συγκρότημα επισκέψιμο από το κοινό.

Υπογραμμίζει, χαρακτηριστικά, η κ. Περιστέρη με τις δηλώσεις της στο «Χρονόμετρο», ότι η τακτική αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων Σερρών, θέτει το μνημείο σε κίνδυνο και προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε φθορά θα προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η κ. Περιστέρη επίσης δεν παραλείπει να σχολιάσει τις δηλώσεις του αρχιφύλακα της Αμφίπολης, περί μειωμένης φύλαξης και ασφάλειας του μνημείου, επισημαίνοντας ότι αυτά συνιστούν κίνδυνο για το ταφικό μνημείο, καθώς στην περιοχή είναι έντονο το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας.

«Οι εργασίες συντήρησης το 2016 έχουν σταματήσει και αυτό είναι πολύ άσχημο. Ως ανασκαφέας τα αγαπώ όλα αυτά και έχω δώσει την ψυχή μου για αυτή την ανασκαφή και δεν μπορώ να μην νοιάζομαι και να μην τα σκέπτομαι. Η ψυχή μου ματώνει κάθε φορά με αυτά που γίνονται από την κατάσταση της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας», σημειώνει.