Καμίνης: Κανείς δεν γνωρίζει την τεράστια περιουσία του Γηροκομείου Αθηνών

Εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά οι λιγοστοί ηλικιωμένοι τρόφιμοι αντιμετωπίζουν κακές συνθήκες υγιεινής, σίτισης και περίθαλψης

Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται η ακίνητη περιουσία του Γηροκομείου Αθηνών, το οποίο ωστόσο εξαιτίας της κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης μέχρι πρόσφατα, είχε οδηγηθεί σε κατάρρευση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η ζωή των λιγοστών εναπομεινάντων σ’ αυτό ηλικιωμένων από τις κακές συνθήκες υγιεινής, σίτισης και περίθαλψης, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ο Γιώργος Καμίνης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, μαζί με την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Ίδρυμα.

Ουδείς, ωστόσο, γνωρίζει, όπως επισημάνθηκε, τον ακριβή αριθμό των ακινήτων και το ύψος της περιουσίας αυτής.

Ακόμη,δεκάδες εκατομμύρια ευρώ οφειλές προς τους εργαζομένους που ήταν απλήρωτοι επί μήνες, ΙΚΑ, εφορία κ.α. προσωπικοί λογαριασμοί της προηγούμενης διοίκησης με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, εκατοντάδες ακίνητα για τα οποία δεν καταβάλλονται ενοίκια, παγκάρια των δυο εκκλησιών που βρίσκονται εντός του χώρου και μέσα σε δύο μήνες η καταμέτρηση των χρημάτων που έγινε ήταν με όση ενός χρόνου προηγούμενα, συνθέτουν τη νοσηρή κατάσταση που επικρατούσε σ’ αυτό μέχρι πριν 2,5 μήνες, που τοποθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή.

Εξαιτίας όλων αυτών σήμερα, από τις 12 πτέρυγες που διαθέτει το Γηροκομείο λειτουργούν μόνο τρεις με 105 υπερήλικες. Κάνοντας έναν απολογισμό των 2,5 μηνών που έχουν αναλάβει, τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, ανέφεραν ότι ο έλεγχος που έχουν διεξάγει μέχρι στιγμής, αποκάλυψε και νέα επιλήψιμα στοιχεία, τα οποία έχουν πάρει τη νομική οδό διερεύνησης, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες. Ακόμη, ξαναλειτούργησαν μετά από τρία χρόνια τα μαγειρεία, προετοιμάζοντας σε πρώτη φάση το βραδινό φαγητό, άρχισε η λεπτομερής καταγραφή και αναζήτηση όλων των περιουσιακών στοιχείων, ενώ την νομική οδό παίρνουν οι δεκάδες περιπτώσεις ενοικιαζομένων ακινήτων του ιδρύματος, που ήταν παρανόμως κατειλημμένα και οι ενοικιαστές τους δεν απέδιδαν τα μισθώματα.

Επίσης, με ενέργειες της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, υπήρξε χορηγία για την μεσημεριανή σίτιση των ηλικιωμένων για τους μήνες Δεκέμβριο 2016 και Ιανουάριο 2017 και από τις αρχές του επόμενου μήνα το αναλαμβάνει αυτό ο δήμος Αθηναίων. Παράλληλα, θερμάνθηκαν οι χώροι φιλοξενίας των ηλικιωμένων που δεν είχαν θερμανθεί τα τελευταία τρία χρόνια με οικονομική χορηγία για αγορά πετρελαίου από το Σύλλογο Αθηναίων Νέας Υόρκης κ.α.