Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης η δράση του Αρτέμη Σώρρα

"Βουνό" οι δικογραφίες σε βάρος του, στο μικροσκόπιο η απόφαση με την οποία αθωώθηκε για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Στην τελική ευθεία δικαστικής διερεύνησης βρίσκονται μια σειρά από δικογραφίες που αφορούν στη δράση του Αρτέμη Σώρρα, οι οποίες ανασύρθηκαν από το αρχείο με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Το βασικό αδίκημα που ερευνήθηκε από την οικονομική αστυνομία αφορά την ενδεχόμενη προτροπή της οργάνωσης του Αρτέμη Σώρρα να μην πληρώνουν οι πολίτες τις οφειλές τους στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πρώτη έρευνα διενεργήθηκε με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου από την οικονομική αστυνομία και ήδη ολοκληρώθηκε το στάδιο της συλλογής καταθέσεων και στοιχείων. Ο φάκελος θα εμπλουτιστεί από τα δημοσιεύματα που διαβίβασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης για το θέμα στον Άρειο Πάγο. Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα με την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων.

Η δεύτερη δικογραφία σχηματίστηκε σε εισαγγελία της Πελοποννήσου και αφορά στην υποβολή από μερίδα πολιτών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία των επίμαχων εξουσιοδοτήσεων που μοιράζονται από το κόμμα του Αρτέμη Σώρρα με τις οποίες ζητούν να εισπράττονται τα όποια χρέη τους από τα ομόλογα ύψους 600 δις δολαρίων που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του ο επιχειρηματίας. Προς το παρόν δεν έχει προκύψει ότι για αυτές τις εξουσιοδοτήσεις απαιτείται κάποιο αντάλλαγμα.

Η τρίτη δικογραφία σχηματίστηκε με αφορμή τη διανομή των επίμαχων εξουσιοδοτήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από μέλη του κόμματος Σώρρα.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου αίτημα να μελετηθεί η απόφαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία αθωώθηκε ο Αρτέμης Σώρας για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων μετά από μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου χρέωσε την υπόθεση της δικαστικής απόφασης σε αντιεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου προκειμένου να ερευνηθεί αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση υπέρ του νόμου.

Παράλληλα, επιτόπου μετέβη ο επιθεωρητής του Αρείου Πάγου στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης προκειμένου να λάβει εξηγήσεις για την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε και φέρεται να αφορά τη μη αποδοχή της επίμαχης εξουσιοδότησης από υπάλληλο του δημοσίου.

Η υπόθεση που φέρεται να οδεύει προς το αρχείο αφορά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ιδιωτική διαφορά για κατάληψη οικίας που κατέληξε σε αγωγή και επιδίκαση αποζημίωσης, με τον εναγόμενο να ζητά να εισπραχθεί το ποσό από τα ομόλογα Σώρρα. Εισαγγελικές πηγές διαψεύδουν ότι η επίμαχη έρευνα στρέφεται σε βάρος δημοσίου υπαλλήλου επειδή αρνήθηκε να δεχτεί την εξουσιοδότηση Σώρρα.