“Φούσκα” τα 1.300 έργα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Στον... αέρα βρίσκονται χιλιάδες από τους συνολικά 56.700 ανέργους που προσλήφθηκαν μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για κοινωφελή εργασία σε δήμους, με πεντάμηνες συμβάσεις και μισθό 625 ευρώ το μήνα.

Δεκάδες από τους 125 φορείς που πήραν έγκριση για να προσλάβουν ανέργους, δεν έχουν πλέον ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να τους πληρώσουν.

Τα απαιτούμενα χρήματα, ωστόσο, έχουν εξασφαλιστεί. Πρόκειται για 188 εκατ. ευρώ, με κοινοτική συμμετοχή, τα οποία όμως δεν μπορούν να απορροφηθούν στο πλαίσιο της υλοποίησης 1.300 έργων μέσα από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", χιλιάδες άνεργοι προσελήφθησαν, μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για κοινωφελή εργασία σε δήμους και παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες.

Μέχρι σήμερα, οι πληρωμές που έχουν γίνει ανέρχονται σε περίπου 30 με 40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας. Υπάρχει υπόλοιπο 150 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί, αλλά είναι άγνωστο πότε θα δοθούν στους εργαζόμενους.

Δεκάδες από τις ΜΚΟ που πήραν έγκριση και πιστοποιήθηκαν για να κάνουν τα 1.300 έργα αποδείχθηκαν "φούσκες", όταν έφθασε η ώρα να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για να πάρουν τα χρήματα και να τα δώσουν στους εργαζόμενους!

Εργαζόμενοι που προσελήφθησαν κατά την υλοποίηση του προγράμματος στους δήμους δήμους Βύρωνα και Ηλιούπολης κατήγγειλαν, μάλιστα, ότι διάφορες ΜΚΟ δημιουργούνται πολλές φορές "με μοναδικό σκοπό να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα για να εισπράξουν το 5% από τα έργα του ΕΣΠΑ", που ισοδυναμεί με μια αμοιβή κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...