Απαισιόδοξοι επτά στους δέκα Έλληνες

Περισσεύει η απογοήτευση και η απαισιοδοξία στη χώρα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας Alco για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με αυτά, το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 18% σε σωστή. ενώ ένα 63% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα.

Όσο για τον δείκτη αισιοδοξίας, το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πράγματα θα χειροτερέψουν. Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τον δείκτη προσωπικής αισιοδοξίας, καθώς μόλις το 16% των ερωτηθέντων πιστεύει πως θα πάνε τα πράγματα καλύτερα για τους ίδιους.

Οι κυρίαρχες αξίες για τους Έλληνες, όπως καταγράφονται από την έρευνα, είναι η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη, ενώ ακολουθούν η δικαιοσύνη και η πατρίδα.

Ακόμα, στο “βαρόμετρο” σε σχέση με τους θεσμούς υπάρχει μία πλήρης εμπιστοσύνη στο θεσμό της οικογένειας, ενώ θετικό πρόσημο εμφανίζει και η εκκλησία. Αντίθετα, αρνητικό πρόσημο εμφανίζουν το πολιτικό σύστημα, η Βουλή, ο συνδικαλισμός, τα ΜΜΕ και η Δικαιοσύνη.