Al Jazeera: Οι Έλληνες αναζητούν σωτηρία στην εύφορη γη

“Είναι πιθανόν οι Έλληνες να βρουν σωτηρία στην πλούσια και εύφορη ελληνική γη;” είναι το ερώτημα με το οποίο κλείνει ένα εκτενές ρεπορτάζ που αφιερώνει το αραβικό δίκτυο Al Jazeera στη χώρα μας. Το ρεπορτάζ δίνει έμφαση στη στροφή που κάνουν οι Έλληνες -ιδίως οι νεότεροι- στην περιφέρεια, εγκαταλείποντας τα αστικά κέντρα, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας.

Όπως αναφέρει το δίκτυο με περίπου 1.000 εμπορικά καταστήματα να κλείνουν κάθε μέρα και την ανεργία των νέων να αγγίζει το 58%, χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν τρόπους να επιβιώσουν.

“Την ώρα που οι Έλληνες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την κατάσταση πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τις πόλεις που κάποτε υπόσχονταν πολλά και να επιστρέψουν στην περιφέρεια” αναφέρει χαρακτηριστικά το Al Jazeera.

Το ρεπορτάζ περιέχει και δηλώσεις νέων που πρόσφατα εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις και να επιστρέψουν στον τρόπο καταγωγής τους. “Την ώρα που η υπόλοιπη οικονομία καταγράφει ελεύθερη πτώση, ο τομέας της γεωργίας μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας” αναφέρει το ρεπορτάζ. Ανάμεσα σε αυτούς που επιλέγουν την επιστροφή στους τόπους καταγωγής τους υπάρχουν αρκετοί που αναγκάζονται να το πράξουν ώστε να γλυτώσουν τα έξοδα διαμονής και διαβίωσης.

“Πρόκειται για μια χειρωνακτική εργασία, κάτι πολύ δύσκολο για εμένα αρχικά. Είμαι κορίτσι, μεγάλωσα στην Αθήνα και τα είχα όλα έτοιμα. Τώρα νιώθω σαν την Σκάρλετ ο’ Χάρα. Η γη είναι η δύναμή μου” αναφέρει στο πρακτορείο η κυρία Αλεξάνδρα Τρίκα, η οποία αποφάσισε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και να ασχοληθεί με την εκτροφή σαλιγκαριών στον τόπο καταγωγής της.

“Η σταθερή στροφή προς την επαρχία φαίνεται ασταμάτητη, καθώς τροφοδοτείται από την απόγνωση στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή με λιγότερο άγχος. Μερικοί θα επιτύχουν, άλλοι θα αποτύχουν Αλλά όλοι τους πήραν μια τολμηρή απόφαση. Να μην περιμένουν την επιτυχία τους από την κυβέρνηση ή από οποιονδήποτε άλλον, αλλά να πάρουν το μέλλον στα δικά τους χέρια” υπογραμμίζει το Al Jazeera.