Αναβλήθηκε η δίκη της De Puy για υπερκοστολογήσεις ιατρικών υλικών

Εμπλοκή για μια ακόμη υπόθεση με πρωταγωνιστές αλλοδαπούς κατηγορούμενους

Εμπλοκή για μια ακόμη υπόθεση με πρωταγωνιστές αλλοδαπούς κατηγορούμενους. Μετά την υπόθεση της Siemens, που αναβλήθηκε αορίστως, την ίδια τύχη είχε και αυτή για τις υπερκοστολογήσεις ιατρικού υλικού από την εταιρία DePuy, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου Johnson & Johnson, λόγω μη έγκαιρης κλήσης των αλλοδαπών κατηγορουμένων.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκανε δεκτή ένσταση της υπεράσπισης και κήρυξε απαράδεκτη τη συζήτηση ελλείψει κλητεύσεως των αλλοδαπών κατηγορουμένων. Την ίδια ώρα, όπως επισήμαναν οι συνήγορο,ι και το βούλευμα δεν είχε επιδοθεί εγκαίρως στους κατηγορούμενους, όπως προβλέπει ο νόμος.

Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί συνολικά 24 άτομα, γιατροί αλλά και στελέχη της βρετανικής εταιρείας η οποία προμήθευε ορθοπεδικό υλικό σε νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγορία η επιχείρηση υπερκοστολογούσε τον εξοπλισμό, ενώ παράλληλα φέρεται να έδινε μίζες σε γιατρούς και άλλους υπαλλήλους νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα εμφανίζεται υπερκοστολόγηση, η οποία έχει υπολογιστεί ότι ανέρχεται περίπου στο 35% σε μηχανήματα που προμηθεύονταν σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Για να το πετύχει αυτό -κατά την κατηγορία- δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς έναντι «δώρων». Η DePuy φέρεται το χρονικό διάστημα 2000 έως το 2006 να προκάλεσε στο Δημόσιο ζημιά η οποία υπερβαίνει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλειονότητα τους οι κατηγορούμενοι έχουν διατελέσει στελέχη της βρετανικής εταιρίας, νόμιμοι εκπρόσωποι τους στην Ελλάδα, γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της De Puy.