Δίκη για μικρή Άννυ: Ο Σάββας δεν είχε κανένα συναίσθημα

Στην τελική ευθεία η δίκη για τη δολοφονία της Άννυ - Τι κατέθεσε ο ψυχίατρος

"Είχε υποστεί το απόλυτο σοκ... Αντίκρισα μια μητέρα χαμένη , στεναχωρημένη δεν μπορούσα να συνεννοηθώ ..." . Με τα λόγια αυτά ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας περιέγραψε καταθέτοντας στο δικαστήριο την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν η μητέρα της Άννυ, Δημητρίνα Μπορίσοβα, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας του παιδιού της.

"Μόλις είχε μάθει από τα χείλη του άντρας της (σ.σ. Σάββα) τι σε συμβεί στο παιδί της. Δεν ήξερε που βρισκόταν..." είπε χαρακτηριστικά οι ψυχίατρος υπογραμμίζοντας πως η γυναίκα "αυτή τη στιγμή βιώνει το στάδιο της κατάθλιψης" εξηγώντας με αυτό τον τρόπο το γεγονός πως δεν αντιδρά στη θέα των συγκατηγορουμένων της και παρακολουθεί τη διαδικασία με απάθεια.

Ο ψυχίατρος ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης της γυναίκας, μίλησε για τα συμπτώματα της ψυχοπαθητικής διαταραχής και για άνθρωπο ο οποίος έχει άρση αναστολών φωτογραφίζοντας τον πατέρα της Άννυ ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της.

"Ένας άνθρωπος που έκανε αυτό στο παιδί του δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Όταν έκανε αυτά που έκανε είναι δυνατόν να μην το σκοτώσει; Φυσικά και το σκότωσε....Δεν έχει συναίσθημα άρα ούτε ενοχές, δεν μετανιώνει ... Δεν υπάρχει μεταμέλεια" .

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Σούρα προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου πατέρα της Άννυ ο οποίος τόνισε πως ουδέποτε εξέτασε τον εντολέα του και έκανε λόγο για " μπουρδολογίες ".

Υπεράσπιση: Τον έχετε εξετάσει εσείς ο ίδιος;

Μάρτυρας: Δύο έγκριτοι ψυχίατροι τον εξέτασαν και με βάση αυτές τις εκθέσεις φαίνεται η ψυχοπαθητική διαταραχή της προσωπικότητας του κατηγορουμένου. Είμαι ο ψυχίατρος της μητέρας και έχω 35 χρόνια στην πλάτη, δεν είμαι ανίκανος να απαντήσω.

Υπεράσπιση : Κάνετε συχνά διαγνώσεις χωρίς να έχετε εξετάσει τον ασθενή;

Μάρτυρας : Το πιο εύκολο είναι να με προσβάλλετε, το πιο δύσκολο είναι να τον αθωώσετε.

" Η αδελφή μου φρόντιζε να μην λείπει τίποτα στην Άννυ" 

Αμέσως μετά στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο αδελφός της κατηγορούμενης.

Δημητρίνα Μπορίσοβα και θείος της Άννυ. Όπως είπε στο δικαστήριο η μικρή έμενε στο πατρικό τους σπίτι στη Βουλγαρία μέχρι που έγινε 3,5 ετών όταν και οι γονείς της την πήραν μαζί τους στην Ελλάδα.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των τελευταίων ημερών πριν γίνει γνωστή η εξαφάνιση του παιδιού ο μάρτυρας είπε πως μετά "το Πάσχα ο Σάββας ήρθε στη Βουλγαρία για να μου φέρει κάποια χρήματα γιατί είχαμε προβλήματα με το σπίτι μας . Τον ρώτησα πως είναι η αδελφή μου και η μικρή και εκείνος μου απάντησε "καλά" . Τον συνόδευσα μέχρι τη στάση και έφυγε. Δεν ξέραμε πως η Άννυ είχε εξαφανιστεί το μάθαμε 4-5 μέρες μετά τη συνάντηση μας".

Αναφερόμενος δε στην αδελφή του εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν έχει ανάμιξη σε αυτό που έγινε . " Φρόντιζε να μην λείπει τίποτα στην Άννυ . Όταν χρειαζόταν κάτι εκείνη ήταν πάντα παρούσα . Η Άννυ έμενε με τους γονείς μου μέχρι που έγινε περίπου 3,5 χρόνων" .

Πρόεδρος : Πότε πήρε μαζί της την Άννυ στην Ελλάδα ;

Μάρτυρας : Την ημέρα του Αγίου Βαλεντινου , το 2015

Πρόεδρος : Για ποιο λόγο την πήραν την Άννυ στην Ελλάδα.

Μάρτυρας : Απ' όσο κατάλαβα ο Σάββας ήθελε να πάρει το παιδί στην Ελλάδα γιατί μας έστελναν χρήματα στη Βουλγαρία για τη μικρή.

Πρόεδρος : Τα χρήματα τα έστελνε η αδελφή σας

Μάρτυρας : Ναι

Πρόεδρος : Ποια η σχέση της με τον Σαββα

Μάρτυρας : Ήταν καλές.

Μάρτυρας : Είχε κάνει παράπονα για άσκηση βίας από την πλευρά του Σάββα;

Μάρτυρας :Όχι

Πρόεδρος: Ως προς το παιδί μήπως η αδελφή σας είπε ότι το κακοποιούσε ο κατηγούμενος ;

Μάρτυρας : Μπροστά μας δεν είχε γίνει κατι τέτοιο . Ούτε η μικρή είχε κάνει παράπονα.

Πρόεδρος: Γνωρίζατε ότι η αδελφή σας πήγε στη Γερμανία μετά.

Μάρτυρας : Όχι, μετά το έμαθα.

Πρόεδρος : Θα ανησυχούσατε αν το είχατε μάθει ότι άφησε το παιδί στον κατηγορούμενο ;

Μάρτυρας : Όχι. Και άλλες φορές την είχε πάρει μαζί του και πάλι για μια εβδομάδα . Δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας .

Πρόεδρος : Ποια είναι η αποψή σας σχετικά με την ανατροφή της Άννυ;

Μάρτυρας : Νομίζω ότι ήταν καλός, έδειχνε ότι την αγαπάει.

Πρόεδρος : Ο κατηγορούμενος ή η αδελφή σας έκαναν χρήση ναρκωτικών ;

Μάρτυρας: Όχι

(...)

Εισαγγελέας : Τον Νικολάι τον είχατε γνωρίσει;

Μάρτυρας : Τον ειχα δει μια - δυο φορες δεν τον γνωρίζω.

Εισαγγελέας: είχε στενές σχέσεις με το Σάββα, ήταν πολύ φίλοι ;

Μάρτυρας: Ξέρω μόνο ότι ήταν φίλοι.

Εισαγγελέας: Ο Σάββας που έβρισκε τα χρήματα και σας τα έδινε;

Μάρτυρας : Νομίζω τα είχε δώσει η αδελφή μου. 

Νωρίτερα το δικαστήριο προχώρησε στην ανάγνωση των εγγράφων της δικογραφίας. Η δίκη , η οποία μπήκε στην τελική της ευθεία, διεκόπη για την Τρίτη με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις απολογίες των κατηγορουμένων.