Ξεσπάθωσε ο Μητροπολίτης Χίου για λαθρομετανάστες και ομοφυλόφιλους

Επίθεση από άμβωνος, στον δρόμο που χάραξε ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης και ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων

Επίθεση κατά κυβέρνησης και βουλευτών που στήριξαν τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα και όχι μόνο, εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

Από άμβωνος στις ημέρες του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και στη συνέχεια, ο μητροπολίτης ξεσπάθωσε εναντίον των προσφύγων - για τους οποίους είπε, πως «δεν υπάρχουν πρόσφυγες είναι όλοι λαθρομετανάστες» - ενώ επιτέθηκε  στο συμφώνο συμβίωσης των ομοφυλόφιλων και στον από 30ετίας θεσμοθετημένο πολιτικό γάμο, λέγοντας για τους δημάρχους, «Δεν είναι δυνατόν να παντρεύουν ζευγάρια εκείνοι που μαζεύουν τα σκουπίδια μας».

Όσο για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα, ο ανώτατος ιερωμένος είπε ότι κυβέρνηση και βουλευτές «έχουν κατεβάσει τα παντελόνια και προσκυνούν» σημειώνοντας παράλληλα ότι έχουν παραδώσει τη χώρα, ενώ κάλεσε τον κόσμο να φωνάξει δυνατά την αντίθεση του στη στάση των βουλευτών να επιτρέψουν τη δημιουργία τεμένους. 

Σύμφωνα με τον «Πολίτη» Χίου,  κύκλοι των δύο βουλευτών του νησιού κ. Μηταράκη και Μιχαηλίδη δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, θεωρώντας πως τέτοιες δηλώσεις από τον μητροπολίτη αποτελούν ευθεία επίθεση όχι μόνο ενάντια στον κοινοβουλευτισμό αλλά σε όλο το φάσμα της πολιτικής, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο.

«Δεν είναι κατάσταση αυτή. Κάπου έχει ξεφύγει όλο αυτό, έχει χαθεί το μέτρο και η λογική. Δεν είναι δυνατόν να ασκεί μικροπολιτική από άμβωνος ο Μητροπολίτης», σημειώνονταν σε δηλώσεις στην Χιώτικη εφημερίδα στην οποία τονίζονταν επίσης πως «είναι τέτοια η δυσφορία των βουλευτών που στο εξής θα αποφεύγουν τις συναντήσεις με το Μητροπολίτη».

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο μητροπολίτης, απάντησε στους Χιώτες βουλευτές με μια Ευαγγελική ρήση. «Πάς όστις ομολογήσει εν εμοί έναντι των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του πατρός μου του εν τοις ουρανοίς. Όστις δ’ αν αρνήσηται με έμπροσθεν των ανθρώπων, αρνήσομαι αυτών καγώ έμπροσθες του πατρός μου του εν τοις ουρανοίς».

Πάντως, σύμφωνα με τον "Πολίτη", κύκλοι της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου υποστήριξαν τον κ. Μάρκο στις δηλώσεις τους για τοςυ πρόσφυγες, παραπέποντας στις σημερινές αποκαλύψεις των λιμενικών αρχών πως μόλις ένας στους τέσσερις που φθάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι πρόσφυγας από τη Συρία, με τους υπόλοιπους να είναι οικονομικοί μετανάστες.

«Όταν μιλάει το λιμενικό και λέει πως στους 1.950 που εντοπίστηκαν να προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου, μόνο οι 500 ήταν Σύριοι πρόκειται για στατιστική. Στην αγωνία του Μητροπολίτη να μιλήσει για το πρόβλημα αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης του ανατολικού Αιγαίου κάποιοι θέλουν να βλέπουν ρατσισμό» απαντούν κύκλοι της Μητροπόλεως.

Οι ίδιοι αναφέρονται στο έργο του Μητροπολίτη Μάρκου υπέρ των προσφύγων θυμίζοντας πως υπήρξε ο πρώτος Ιεράρχης που άνοιξε έως και ναούς της Χίου για να φιλοξενηθεί το αρχικό κύμα των δοκιμαζόμενων αυτών ανθρώπων, ενώ είχε δώσει εντολή να διατεθούν χώροι των ενοριών για τη σίτιση αυτών παράλληλα με προσφορές σε πακέτα και τρόφιμα που έκανε.