ΣτΕ: Γιατί απορρίψαμε τα ασφαλιστικά μέτρα των τηλεοπτικών σταθμών

Επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση του διαγωνισμού, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο σκεπτικό σειράς αποφάσεων αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των καναλιών Antenna, Mega Channel, Alpha, Star, Epsilon και Σκάι, οι οποίοι στρέφονταν κατά της υπουργικής απόφασης για τη διαγωνιστική διαδικασία δημοπρασίας των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών.

Όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «τυχόν αποδοχή των λόγων» που προβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί περί αντισυνταγματικότητας της προκήρυξης θα «οδηγούσε σε ματαίωση του διαγωνισμού» και έτσι «προεχόντως για το λόγο αυτό» είναι απορριπτέοι οι προβαλλόμενοι λόγοι, ως «προβαλλόμενοι άνευ εννόμου συμφέροντος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επίμαχες αποφάσεις γίνεται αναφορά στο καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών, όπως και στην νόμιμη ή μη λειτουργία τους. Την ίδια ώρα οι δικαστές επικαλούνται απόφαση της Ολομέλειας του 2010, αλλά και άλλων αποφάσεων του Δ΄ Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου που μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές η επ΄ αόριστον ανοχή λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών που ιδρύθηκαν και λειτουργούν παρανόμως».