Σε δίκη παραπέμπονται 104 κατηγορούμενοι για το “παραδικαστικό 2”

Καλούνται να λογοδοτήσουν για σωρεία κακουργηματικών πράξεων

Εδώλιο "δείχνει" το Συμβούλιο Εφετών σε συνολικά 104 κατηγορούμενους οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο αποκαλούμενο "παραδικαστικό νο 2".

Μεταξύ των φερόμενων ως πρωταγωνιστών της υπόθεσης, δικηγόροι, δικαστές, ένας πολιτικός μηχανικός, ένας ιερέας, ένας γνωστός τηλε-δικηγόρος, επιχειρηματίες, φοροτεχνικοί, συνδικαλιστές, η κόρη επιχειρηματία που ασχολείται με τα media, αλλά και επικοινωνιολόγος, γνωστός για τη σχέση του με την εκκλησία.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη δικογραφία, που επί χρόνια χειρίστηκαν οι ειδικοί εφέτες ανακριτές, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι ως μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ακίνητα-φιλέτα, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα και ιδρύοντας εικονικές εταιρίες τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησίας άλλων μελών του κυκλώματος. Επιπλέον, φέρονται να εξαπατούσαν δικαστήρια, αλλά και να υπόσχονταν έναντι "δώρου" την απεμπλοκή από υποθέσεις, λόγω διασυνδέσεων στη Δικαιοσύνη.

Με το υπ. αριθμ. 1143/2016 βούλευμα οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να λογοδοτήσουν για σωρεία κακουργηματικών πράξεων. Κατά περίσταση τα αδικήματα που τους βαρύνουν είναι, μεταξύ άλλων, συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης και ψευδής βεβαίωση.

Να σημειωθεί πως αναζητούνται με εντάλματα σύλληψης 36 άτομα για τα οποία το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει τη διατήρηση της ισχύος των ενταλμάτων. Την ίδια ώρα, οι δικαστές διατάσσουν να διαβιβαστούν αντίγραφα εγγράφων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων. Τα επίμαχα έγγραφα, όπως αναφέρεται, σχετίζονται με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, οι οποίες περιγράφονται σε μία εκ των συνολικά επτά εισαγγελικών προτάσεων που έχουν συνταχθεί για την υπόθεση.

Πάντως, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η συγκεκριμένη δικογραφία είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη και αφορούν "οργανωμένο έγκλημα". Σε αυτή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων στοιχείων, και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που καταγράφηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).