Σε απεργιακό κλοιό όλη η χώρα την Τετάρτη

Σε κλοιό κινητοποιήσεων θα βρεθεί την Τετάρτη η χώρα, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι τόσο στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά κι εκείνοι που απασχολούνται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα μείνει την Τετάρτη, το λεκανοπέδιο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί - ενώ την Πέμπτη τα μέσα σταθερής τροχιάς δε θα λειτουργήσουν καθόλου.

Την κήρυξη εικοσιτετράωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στην πολιτική του μνημονίου και τη “διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών”.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, “τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, εξαιτίας των χιλιάδων απολύσεων και της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της εγκατάλειψης των δημοσίων υπηρεσιών, όσο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, λόγω της επίθεσης που δέχονται τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά στο πλαίσιο του Μνημονίου, απαιτεί να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις”.

Επίσης, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μισή ώρα αργότερα στις 13:00 ξεχωριστό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Τα βασικά τους αιτήματα είναι να μην νομοθετηθεί η “φορολογική λαιμητόμος” για μισθωτούς και συνταξιούχους, να ακυρωθούν οι διαθεσιμότητες-απολύσεις, η εκ περιτροπής εργασία, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η ισοπέδωση των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων και να ανατραπούν οι πολιτικές της ύφεσης και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας

H OTOE θα συμμετάσχει, επίσης, στην τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πλατεία Κλαυθμώνος.

Επίσης, στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ με προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 11:30 και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με ανακοίνωση, αργότερα την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της όσον αφορά “στο ανάλγητο, αντεργατικό και εξοντωτικό μέτρο της διαθεσιμότητας-απολύσεων που με λυσσαλέο τρόπο υπερασπίζεται η άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση”.

Σαρανταοκτάωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τετάρτη 19/12 και Πέμπτη 20/12 οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Εξαιτίας της απεργίας θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ της Τετάρτης 19/12 και της Πέμπτης 20/12.

Την Τετάρτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έλαβαν απόφαση να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00 πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της πολιτικής αεροπορίας με αποτέλεσμα την αναβολή και μετάθεση αρκετών πτήσεων.

Τέλος, το λεκανοπέδιο της Αττικής θα μείνει χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09:00.