Στοιχεία για “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια ζητά ο οικονομικός εισαγγελέας

Η εισαγγελική έρευνα έχει βάλει στο στόχαστρο της δάνεια που δόθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία και εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ

Με επιστολή προς τις τράπεζες, ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ζητά, εντός πέντε ημερών, να του δώσουν όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που χορήγησαν και ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος ερευνά αν τα επίμαχα ποσά δαπανήθηκαν για τους επιχειρηματικούς σκοπούς που δόθηκαν ή κατέληξαν σε εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν τα ίχνη τους.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο εισαγγελέας αναφέρει:

"Γραφείο Εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση

Καλείστε να επισυνάψετε σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή αρχείο των δανειοληπτών σας φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το 2009 έως και σήμερα και με ελάχιστο ποσό 30 εκατ. ευρώ.

Στο αρχείο να αναγράφονται όλα τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους οφειλέτες καθώς και τους νόμιμους εκπροσώπους αν πρόκειται για εταιρίες κατά την περίοδο των πληρωμών αλλά και την τρέχουσα περίοδο. Οι τράπεζες καλείστε εντός 5 ημερών να παράσχετε όλα τα στοιχεία".

Η εισαγγελική έρευνα έχει βάλει στο στόχαστρο της δάνεια που δόθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία και εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η δικαιοσύνη βασίζονται σε υλικό από τις λίστες της φοροδιαφυγής και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που μέρος των δανείων μεταφέρθηκε στο εξωτερικό.