Διήμερο μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων

Σε απεργιακό κλοιό θα παραμείνει η χώρα Τετάρτη και Πέμπτη. Ο χορός των κινητοποιήσεων ξεκίνησε από τη Δευτέρα. O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξήγγειλε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι φαρμακοποιοί κρατούν κλειστά τα φαρμακεία τους, ενώ παράλληλα ισχύει αναστολή εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων προς τον ΕΟΠΥΥ. Διεκδικούν την καταβολή των χρεών του ΕΟΠΥΥ για το μήνα Σεπτέμβριο και συγκεκριμένη ημερομηνία για την καταβολή των παλαιών οφειλών. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από εφημερεύοντα και διημερεύοντα φαρμακεία.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, στη συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας με τους φαρμακοποιούς, δεσμεύτηκε ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ για το μήνα Σεπτέμβριο 2012 θα εξοφληθούν μέσα στο 2012.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους, προσανατολίζονται στην πιθανή αναστολή των κινητοποιήσεων τους μετά από διοικητικό συμβούλιο των συλλόγων τους την Τετάρτη, όπου θα εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα μετά την αποψινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Μέχρι τότε θα συνεχιστεί το "εμπάργκο" στις ιατρικές συνταγές.

Γενικότερη εικόνα διάλυσης στο χώρο της Υγείας

Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας είναι τεταμένη. Ο κλάδος έχει την... τιμητική του αυτή την εβδομάδα. Τα συμβεβλημένα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια έχουν εξαγγείλει επίσχεση παροχής υπηρεσιών επ' αόριστον, ενώ απεργούν και οι ιδιωτικοί γιατροί, που εργάζονται στις επιχειρήσεις. Απεργούν πάντως την Τετάρτη όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ.
Κινητοποιήσεις άρχισαν ήδη από τη Δευτέρα και την Τρίτη οι νοσοκομειακοί γιατροί. Εκτός της εργασίας τους παραμένουν και την Τετάρτη.

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά ΕΙΝΑΠ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές - Στάσεις εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, από τις 12:00 έως τις 15:00, και πανελλαδικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 12:30, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έχει κυρήξει παράλληλα η ΓΣΕΕ.

"Η πολιτική του μνημονίου, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας και της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και της "ακύρωσης" Κοινωνικών Αγαθών, που επιβάλλεται από την Τρόικα και το ΔΝΤ και εκτελείται κατά γράμμα από την τρικομματική Κυβέρνηση, απαιτεί από όλους μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να τους σταματήσουμε. Η συνέχεια του αγώνα είναι επιβεβλημένη", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Στην απεργία συμμετέχουν εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης ΟΛΜΕ .

Συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΓΣΕΕ έχουν ανακοινώσει και οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Κινητοποιήσεων συνέχεια για την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ο κύκλος των κινητοποιήσεων συνεχίζεται και στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν έως και την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, αντιδρώντας αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει μαζικά στην Πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας των δήμων, οι οποίοι απεργούν, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί σωροί σκουπιδιών στους δρόμους των πόλεων. Σε αρκετές πόλεις, ωστόσο, μαζεύουν σκουπίδια, παρά τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Προσυγκέντρωση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24 - Πλατεία Καραϊσκάκη).

"Χειρόφρενα" στα μέσα μεταφοράς Τετάρτη και Πέμπτη

Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου λόγω των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την Τετάρτη το λεκανοπέδιο της Αττικής θα μείνει χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09:00. Την Πέμπτη τα μέσα σταθερής τροχιάς θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Κλειστοί είναι από τις 11:00 οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο, με εντολή της Aστυνομίας, λόγω συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Σε τροχιά κινητοποιήσεων έχουν μπει ήδη από τη Δευτέρα οι υπάλληλοι των σιδηροδρόμων. Οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προκήρυξαν προειδοποιητικές επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες για την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, εξαιτίας των οποίων θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στους μισθούς τους και για το μέτρο της διαθεσιμότητας, που τους αγγίζει κι αυτούς.

Εξαιτίας των απεργιών, ακινητοποιημένοι παραμένουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου για 48 ώρες.

Ταλαιπωρία περιμένει επίσης και όσους επιλέξουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας (από 12:00 έως 16:00) της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ΟΣΥΠΑ. Ματαιώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων έχει ανακοινώσει η Olympic Air.