Συνελήφθη ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του

Η εισαγγελέας διαφθοράς εξέδωσε δύο εντάλματα σύλληψης σε βάρος του για απάτη στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Τα εντάλματα βγήκαν την Δευτέρα κάτω από άκρα μυστικότητα. Οι αρχές ερευνούσαν την υπόθεση τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος, μέσω δικαστικών συνδρομών και εκτεταμένων ερευνών διαπίστωσαν πως :

Το 1998 η επιτροπή προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν εισηγήθηκε την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, δηλαδή κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ. Στο πλαίσιο αυτό συνήφθη σύμβαση με την Γερμανική εταιρία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ με συνολικός κόστος 12 δισεκατομμύρια δραχμές ( περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ). Σύμφωνα με τους εισαγγελικούς λειτουργούς ο κ. Μαρτίνης ως πρόεδρος φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η εταιρία, η οποία μάλιστα υπερκοστολόγησε τη σύμβαση.

Το επιπλέον ποσό , σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου. Η διαδρομή του χρήματος, σύμφωνα με τις αρχές, αποκαλύπτει πως το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων μάρκων έφυγε από την εταιρία για λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε Ελβετική Τράπεζα. Στη συνέχεια τα χρήματα ακολούθησαν μια πολυδαίδαλη διαδρομή , μέσω offshore, για να χαθούν τα ίχνη τους.

Το 2001, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών, 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην offshore εταιρία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα την Λιβερία , ιδιοκτήτες της οποίας φέρονται ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές το επίμαχο ποσό χρησιμοποιήθηκε για την αγορά του ακινήτου δίπλα στο νοσοκομείο και το 2010 , σύμφωνα με την κατηγορία, η Γεωργία Μαρτίνη αποκτά την ψιλή κυριότητα του κτιρίου και την επικαρπία ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε συλληφθεί από άνδρες κλιμακίου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από Προκαταρκτική Εξέταση που διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών τον Απρίλιο, μαζί με τον Αλέξανδρο Παπαδημητρίου, για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν - ύψους 1.536.814,64 ευρώ - προς το Ι.Κ.Α.