Ως ύποπτος για διάπραξη κακουργημάτων καλείται ο Στ. Παπασταύρου

Νέα στοιχεία για off shore στις Παρθένους Νήσους τον φέρνουν στο κατώφλι του εισαγγελέα

Στον απόηχο της είδησης ότι το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου συμπεριλαμβάνεται στα Διοικητικά Συμβούλια τριών εταιριών που καταγράφονται στα Panama Papers, ανοίγει για τον δικηγόρο νέο μέτωπο με την ελληνική δικαιοσύνη.

Ο Σταύρος Παπασταύρου καλείται με την ιδιότητα του υπόπτου να δώσει εξηγήσεις για κακουργήματα, με αφορμή στοιχεία από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους που ενδεχομένως να “δείξουν” το δικηγόρο ως ιδιοκτήτη της off shore Stabri Limited, για την οποία πλήρωσε 3,3 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ.

Τα στοιχεία που έλαβαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής, από τις “εξωτικές” Βρετανικές Παρθένους Νήσους, φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εμφανίζουν τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά ως το βασικό πρόσωπο της επίμαχης off shore, ενώ ο ίδιος από την πρώτη στιγμή ισχυρίστηκε ότι ήταν απλός διαχειριστής και κατονόμασε ως ιδιοκτήτη τον φίλο του, επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με τον Σταύρο Παπασταύρου το κατώφλι του εισαγγελέα θα περάσει την ερχόμενη εβδομάδα και ο Σάμπι Μιωνής. Οι δυο φίλοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για την τέλεση αδικημάτων που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίμαχης εταιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικοί λειτουργοί έλαβαν από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους 450 σελίδες που περιλαμβάνουν έγγραφα δικηγορικού γραφείου, το οποίο φέρεται να ειδικεύεται στη σύσταση off shore εταιριών αλλά και email που, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, ενδέχεται να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρίας Stabri Limited είναι ο Σταύρος Παπασταύρου.

Όλα τα νέα στοιχεία έχουν σταλεί ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ελέγχει το πόθεν έσχες του Σταύρου Παπασταύρου.

Έτσι, μπορεί ο Σταύρος Παπασταύρου να πλήρωσε το πρόστιμο των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, για τη λίστα Λαγκάρντ, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ποινική έρευνα σε βάρος του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την δικαιοσύνη να έχει ανοίξει ένα νέο γύρο ερευνών με τον γνωστό δικηγόρο να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο.

Ο Σταύρος Παπασταύρου, πάντως, σε παλαιότερη ανακοίνωση του, αναφερόμενος στα στοιχεία από τις Παρθένους Νήσους, απαντούσε ότι ο ίδιος είναι εμπιστευματούχος της εταιρίας και για το λόγο αυτό η αλληλογραφία είναι στο όνομά του, επιμένοντας ότι “οποιαδήποτε αλληλογραφία ή ενέργεια, γινόταν πάντα για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου της ως άνω εταιρίας επιχειρηματία και κατά τον τρόπο που προβλέπει ο θεσμός της εμπίστευσης (trust)”.