Διαφορά στους δήμους αναγνωρίζουν πάνω από 8 στους 10 πολίτες

Αρνητική εικόνα των πολιτών για τη λειτουργία των δήμων, πέρα από κάθε πρόβλεψη, αποτυπώνεται σε έρευνα για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πάνω από 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά στους δήμους, ενώ 7 στους 10 θεωρούν ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών, επιβεβαιώνοντας στην ουσία τα όσα κατά καιρούς έχει αναφέρει στις εκθέσεις του ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζης.

Στο ερώτημα αν "υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων", Το 69% απαντά "όχι" και μόλις το 15% θεωρεί ότι η διαχείριση των οικονομικών είναι διαφανής (16% Δεν ξέρω/Δεν απαντώ).

Σε κυβέρνηση και δημάρχους εξ αδιαιρέτου επιρρίπτονται οι ευθύνες για τα προβλήματα στους δήμους από τους πολίτες. Πάντως, ένας στους οκτώ πολίτες δεν παραλείπει να κάνει αυτοκριτική, θεωρώντας ως βασική αιτία την "αδιαφορία των πολιτών".

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα "ποιος πιστεύετε ότι έχει τη βασική ευθύνη για τα προβλήματα στο δήμο σας" οι πολίτες επιρρίπτουν ισομερώς τις ευθύνες στην κυβέρνηση (39%) και στο δήμαρχο (38%), ενώ το 12 θεωρεί ότι ευθύνεται η "αδιαφορία των πολιτών".

Στο μεταξύ, μόλις ένας από τους τρεις (32%) θεωρεί ότι ο ρόλος της ΚΕΔΕ είναι ουσιαστικός. Σχεδόν οι μισοί από του ερωτηθέντες (47%) απαντούν ότι "η ΚΕΔΕ δεν έχει διαδραματίσει κανέναν ιδιαίτερο ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στους δήμους".

Η πανελλαδική έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1011 ατόμων, που διεξήγαγε από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου η εταιρεία Opinion Poll για την aftodioikisi.gr και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης.