Μαρτυρία αστυνομικού στη Δίκη της ΧΑ: Δυστυχώς δεν είμαστε τόσο γρήγοροι

Μια ακόμη μαρτυρία αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ ήρθε να ρίξει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.
"Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τι θα γίνει, δεν μπορούσαμε να το αποτρέψουμε" κατέθεσε ο νεαρός αστυνομικός Ανδρέας Μπιάγκης  και στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη αν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτραπεί το μοιραίο είπε :"Δυστυχώς δεν είμαστε τόσο γρήγοροι" για να την ακούσει να παρατηρεί με νόημα  " Με ένα δυστυχώς..."
Ο μάρτυρας υπεραμύνθηκε των ενεργειών της αστυνομίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η αρμοδιότητα της ομάδας ΔΙΑΣ δεν είναι για την αντιμετώπιση πλήθους. Εμείς είμαστε για παρουσία και πρόληψη όχι για αντιμετώπιση για να διαλύσουμε το πλήθος".
 
"Με ένα δυστυχώς ...."
 
Μάρτυρας: Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι;
Πρόεδρος: Γιατί ; οκτώ αστυνομικοί ήσταστε εκ των υστέρων θεωρείται ότι κάνατε αυτό που πρεπει ;
 Μάρτυρας: Ότι καλύτερο μπορούσαμε κάναμε....δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τι θα γίνει .
 Πρόεδρος: Τι θά έπρεπε να  είχατε κάνει για να μην συμβεί ότι συνέβη;
 Μάρτυρας: Δεν μπρούσαμε να το αποτρέψουμε.
 Προεδρος : Ενα διαλυθείτε, αστυνομία γιατί δεν το φωνάξατε;
  Μάρτυρας: απλά εμείς όταν είδαμε τους πέντε, όταν φτάσμε την ώρα της συμπλοκής. Έμειναν οι δύο που καβγάδιζαν κι οι άλλοι έσπασαν ....
Πρόεδρος:   Τι έλεγε η εκπαίδευση σας να κάνετε;
 Μάρτυρας: τραβήξαμε τα δύο παιδιά ...οι άλλοι δύο μπήκαν σε ένα αμάξι
 Πρόεδρος:; Πριν λεω εγώ δεν μπορούσατε να επιληφθείτε ;
Μάρτυρας:  τρέξαμε προς τα εκεί ....δυστυχώς δεν είμαστε τόσο γρήγοροι
 Πρόεδρος : Μ΄ ενα δυστυχώς ....
 
"Είδα κάποιους παρατεταγμενους με χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής"
 
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και στο σήμα που έλαβαν από το κέντρο.
"Εκείνο το βράδυ είχα βάρδια στον τομέα του Κερατσινίου. Κρατούσα, ως συνοδηγός, τον ασύρματο. Ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα πήραμε σήμα ότι 50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται στην καφετέρια " Κοράλι". Μετέφερα αυτό που άκουσα στον οδηγό και ξεκινήσαμε όπως και οι συνάδελφοι που ήταν στην άλλη μηχανή. Τους ακολουθήσαμε καθώς δεν ξέραμε  ακριβώς που βρισκόταν η καφετέρια. Σταματήσαμε τις μηχανές σχεδόν μπροστά στο "Κοράλι". Είχε έρθει πίσω μας και η ομάδα του Περάματος με δυο μηχανές.
Επικεφαλής ήταν ο πιο υψηλόβαθμος ( Τσολακίδης)" είπε ο μάρτυρας και συνέχισε : "Στην Π. Μελλά ήταν συγκεντρωμένοι 40 -50 άτομα με μαυρα ρούχα και ήταν κοντοκουρεμένοι. Εγώ δεν είδα ρόπαλα αλλά είδαν οι συνάδελφοι μου.
Πρόεδρος : Υπήρχε φωτισμός που θα μπορούσατε να δείτε
Μάρτυρας : Δεν ήταν καλός ο φωτισμός. Εγώ δεν είδα , πάντως, ρόπαλα. Είδα να κρατούν κάποια κράνη μόνο γιατί υπήρχαν και μηχανές.
Πρόεδρος : Πόσες μηχανές .
Μάρτυρας: Είδα κάποια παπάκια , πρέπει να ήταν καμία δεκαριά , σαν να τα είχαν παρκάρει
Πρόεδρος: Τα άτομα ήταν παρατεταγμένα
Μάρτυρας : ´Οχι σαν να είχαν έρθει εκεινη τη στιγμή και περίμεναν κάτι
Πρόεδρος: Θα μπορούσαν να ήταν φίλαθλοι;
Μάρτυρας : Στην αρχή αυτό σκέφτηκα όταν πήραμε το σήμα. Όταν ομως πήγα κατάλαβα οτι δεν ήταν γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έκαναν επίθεση και θα έσπαγαν την καφετέρια. Είδα κάποιους παρατεταγμενους με χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής
Πρόεδρος: Αυτή ήταν προσωπικής σας γνώμη;
Μάρτυρας: Ναι, έπαιζαν και στην τηλεόραση πολύ εκεινη την περίοδο και αυτή τη γνώμη σχημάτισα, ότι ήταν άτομα της Χρυσής Αυγής.
 
"Φοβηθήκαμε"
 
"Άκουσα το συνάδελφο να ενημερώνει το κέντρο, αφού προηγουμένως τον ειχε προσεγγίσει ένα άτομα που συστήθηκε ως συνάδελφος,  οτι υπηρχε μια παρεξήγηση ανάμεσα σε άτομα της Χρυσής Αυγής και ατόμων του γνωστού χώρου, αναρχικών" περίεγραψε ο αστυνομικός και συμπλήρωσε:
 
"Παρατηρούσαμε τις διαθέσεις τους, μας κοιτούσαν περίεργα  και πριν προλάβουμε να πάρουμε τα στοιχεία κάποιων , άρχισαν να τρέχουν. Κάτι φώναζαν αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τι έλεγαν".
 
Πρόεδρος: Μεχρι να αρχίσουν να τρέχουν δεν ρωτήσατε "τι κάνετε εδώ;"
Μάρτυρας : Αυτή η πρόσθεση υπηρχε αλλα έπρεπε να έρθουν και άλλοι
 
Προεδρος : Αφού ήταν ήσυχοι;
Μάρτυρας: Δεν ξέραμε τις προθέσεις τους. Μας κοίταζαν κάπως  και φοβηθήκαμε μην μας κάνουν επίθεση.
Πρόεδρος: Μόνο επειδή σας κοίταζαν περίεργα φοβηθήκατε; Κάλεσατε  ενισχύσεις ;
Μάρτυρας : Ναι είχε  καλέσει ενισχύσεις ο συνάδελφος . Περίεγραψε την εικόνα άκουσα ότι ενημέρωσε  για συγκεντρωμένα άτομα και για την παρεξήγηση.
Πρόεδρος: Αφού η παρεξήγηση φαινόταν τελειωμένη γιατί φοβηθήκατε
Μάρτυρας : Γιατί ήταν πολλά τα άτομα.
Προεδρος : Είπε ο συνάδελφος σας "θέλουμε ενισχύσεις"
Μάρτυρας : Ναι , αλλά οι άλλες ομάδες έφτασαν πιο αργά. Η αρμοδιότητα της ομάδας ΔΙΑΣ δεν είναι για την αντιμετώπιση πλήθους. Το κέντρο μας ζήτησε να παραμείνουμε σε απόσταση και να δώσουμε εικόνα για τις προθέσεις τους.
Πρόεδρος: Γιατί σας έστειλε εκεί αφού δεν είσαστε για αντιμετώπιση πλήθους;
Οι αρμόδιες ομάδες βρίσκονται στο κέντρο χρειαζόταν ώρα για να έρθουν.
Εμείς είμαστε για παρουσία και πρόληψη όχι για αντιμετώπιση για να διαλύσουμε το πλήθος.
Πρόεδρος : Άρα δεν έπρεπε να στείλουν εσάς.
Μάρτυρας : Ναι άλλα εμείς πήγαμε εκεί.
 
"Ο καυγάς ήταν μεταξύ των δυο"
 
Ο μάρτυρας περίεγραψε πως κυνήγησαν την ομάδα που άρχισε ξαφνικ´α να τρέχει: "Είκοσι άτομα έσπασαν και άρχισαν να τρέχουν , οχλαγωγώντας βρίζοντας " ελάτε εδώ μ...., π...". Εμείς τους ακολουθήσαμε . Κατευθύνονται κάπου αλλά εμείς δεν ξέραμε που πάνε και ποιον βρίζουν.
Φύγανε σαν μπουλούκι. Εγώ ήμουν πίσω και τους πήραμε στο κατόπι.
Είδα στο απεναντι πεζοδρόμιο μια συμπλοκή . Είδα πεντε άτομα , έβλεπα μόνο χέρια , έπαιζαν ξύλο" είπε και η προεδρος τον ρώτησε : "Στο απέναντι πεζοδρόμιο είδατε κανέναν ; "
Μάρτυρας: Επι της Τσαλδάρη όχι. Δεν πρόσεξα άλλα είχα επικεντρωθεί να πάω εκεί που ήταν οι συνάδελφοι. Φορούσα το κράνος, σε κίνηση και σε στιγμές έντασης δεν έχεις τόσο καλή ορατότητα . Είναι σαν να απομονώνεσαι. Μπορεί και να υπήρχαν. Τα άτομα που έτρεχαν πρέπει να είχαν σπάσει στα στενά.
Πρόεδρος : Δεν θα τους βλέπατε , πόσο πιο πίσω τους ήσασταν;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα απόσταση. Εγώ είδα μόνο τους συναδέλφους , οπότε ακολούθησα.
Πρόεδρος : Ξέρετε αν αυτοί που χτυπιούνται ειναι από τους 15-20
Μάρτυρας : Δεν νομίζω γιατί θα είχαν μπει οι συνάδελφοι στη μέση. Πρέπει να προϋπήρχαν των υπολοίπων. Αυτοί οι πεντε έγιναν δυο. Οι δυο συνάδελφοι τράβηξαν τον έναν και κατάλαβα οτι ουσιαστικά ο καυγάς ήταν μεταξύ των δυο οι άλλοι έριχναν μπουνιές.
Πρόεδρος : θεωρειται ότι ήταν κάποιο άσχετο περιστατικό;
Μάρτυρας : Όπως αποδείχθηκε μετά όχι.
 
Η δίκη διεκόπη για αύριο χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως το δικαστήριο θα συνεδριάσει καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ξεκαθάρισαν ότι πρόσθεση τους είναι να συμμετέχουν στην αποχή των δικηγόρων. Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή  εμφανίςηκε διχασμένη.
Οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα είπαν πως θα ζητήσουν  άδεια από το Σύλλογο ενώ  οι δικηγόροι του ΠΑΜΕ είπαν πως θα συμμετέχουν στην αποχή.