“Οι βιομηχανίες δεν δίνουν φάρμακα γιατί τα εξάγουμε”

Φάρμακα. Το αγαθό που πληρώνει και έχει δικαίωμα να λαμβάνει ένας ασφαλισμένος από τη στιγμή που είναι συνεπής ως προς τις ασφαλιστικές του εισφορές. Το τελευταίο διάστημα όμως, τα πράγματα έχουν πάρει αντίθετη τροπή. Οι ασφαλισμένοι – όσοι τουλάχιστον συνεχίζουν να εργάζονται και να καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους – αντί να απολαμβάνουν του...προνομίου, αναγκάζονται να το στερηθούν. Σε καθημερινή βάση χιλιάδες είναι οι ασφαλισμένο που έρχονται αντιμέτωποι με τα άδεια ράφια των φαρμακείων και τη λέξη “στερείται”.

"Φαρμακαποθήκες και φαρμακεία εξάγουν τα φάρμακα που αγοράζουν για την Ελλάδα"

“Οι φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού δεν δίνουν φάρμακα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν πέσει πολύ οι τιμές του φαρμακευτικού προϊόντος στην Ελλάδα. Έτσι δεν τις συμφέρει να τα δίνουν στις ελληνικές φαρμακαποθήκες και φαρμακεία γιατί εκείνοι με τη σειρά τους κάνουν εξαγωγή στο εξωτερικό και επομένως δεν στέλνουν φάρμακα στη χώρα μας, αλλά τα στέλνουν σε άλλες χώρες”, αναφέρει η φαρμακοποιός, Λώρη Σωτηροπούλου στο news.gr.

"Δόξα τω Θεώ που αρρώστησα πριν από 25 χρόνια"

“Δόξα τω Θεώ που αρρώστησα πριν από 25 χρόνια”, λέει με απόγνωση η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Περσεφόνη Μήττα. Όπως τονίζει σήμερα δεν είναι περίοδος για να αρρωστήσει κάποιος από καρκίνο. “Κάποτε μπορούσα να έχω τα καλύτερα φάρμακα και την ανάλογη περίθαλψη. Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν κι δεν έχουν να κάνουν κηδεία”, αναφέρει η κυρία Μήττα.

Όπως εξηγεί η κυρία Σωτηροπούλου αιτία για την εμφάνιση του φαινομένου είναι ότι με βάση το μνημόνιο έπρεπε να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, κάτι που έφερε και την πτώση των τιμών. “Αν για παράδειγμα μία μεγάλη εταιρεία πουλάει 1.000.000 κουτιά ασπιρίνης και τις 500.000 τις στέλνουμε στο εξωτερικό τότε μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει”. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της φαρμακοποιού, η ασπιρίνη στη χώρα μας κοστίζει 2 ευρώ, ενώ στην Αγγλία 6 ευρώ. “Και εκτός αυτού δεν συμφέρει μία εταιρία να πουλήσει φάρμακα στην Ελλάδα. Προτιμάει να τα στείλει αλλού”, καταλήγει η κυρία Σωτηροπούλου.

"Καμία πίστωση από τις πολυεθνικές του φαρμάκου"

Άλλη πηγή από τον κλάδο των φαρμακοποιών, αναφέρει ότι οι περισσότερες εταιρίες δεν εφαρμόζουν το νόμο περί 2 μηνών πίστωσης στην προμήθεια των φαρμάκων. “Έτσι, οι περισσότεροι προμηθευτές ζητάνε πληρωμή τοις μετρητοίς”. Όπως επισημαίνει, για τα φάρμακα ακριβού κόστους υπήρχε αρχικά η πρόβλεψη ότι θα δίνονται μέσω του ΕΟΠΥΥ, όμως ο Οργανισμός προτάσει τη λέξη “στερείται φαρμάκου” μπροστά από τις περισσότερες ετικέτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι περισσότεροι ασφαλισμένοι δεν πληρώνονται πριν από το δίμηνο ή τρίμηνο με αποτέλεσμα να ζητάνε βερεσέ. “Η κρίση της έλλειψης φαρμάκων ξεκινάει από τα φθηνά και φτάνει έως και τα πολύ ακριβά”.

Η κυρία Μήττα, γίνεται συχνά δέκτης παραπόνων από καρκινοπαθείς, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν τα φάρμακα για τις χημειοθεραπείες τους. “Πηγαίνει κάποιος στον ΕΟΠΥΥ να προμηθευτεί το φάρμακό του και του λένε να το αγοράσει. Το ίδιο συμβαίνει και όταν απευθυνόμαστε στα φαρμακεία. Ισχύει ο νόμος: “ή πληρώνετε τοις μετρητοίς ή τίποτα”, σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου των καρκινοπαθών. Αναφέρει πρόσφατο παράδειγμα όταν για την προμήθεια φαρμάκου για καρκινοπαθή έγινε παραγγελία για να φτάσει στην Θεσσαλονίκη από φαρμακείο της Πελοποννήσου.

Μεγάλο παράπονο της κυρίας Μήττα, είναι ότι όταν κάποιος ασθενής με καρκίνο φεύγει από τη ζωή κανείς – ούτε φαρμακοποιός, ούτε ιατρικός σύλλογος ή νοσοκομείο – δέχονται να κρατήσουν τα φάρμακα του θανόντος με την προοπτική να τα διοχετεύσουν σε κάποιον άλλον όταν παραστεί ανάγκη.

"Υπάρχει πρωτοφανές πρόβλημα", το μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου των Φαρμαποθηκαρίων, Θεόδωρος Σκυλακάκης. "Τη τελευταία 20ετία που δραστηριοποιούμαι εγώ δεν έχω ξαναδεί ανάλογη κατάστασης. Εντοπίζει το βασικό πρόβλημα στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. "Ο ΕΟΠΥΥ έχει φεσώσει κάτι λιγότερο από 2 δισ. με οφειλές τις εταιρείες και 980 εκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές προς τα φαρμακεία. Οι φαρμακαποθήκες συμπιέζονται από την κατάσταση στην αγορά", αναφέρει ο κύριος Σκυλακάκης. Ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση καταλογίζει αποκλειστικά στο κράτος.

"Το 78% ελέγχεται από εταιρείες, οι οποίες έχουν αποφασίσει να μειώσουν το βαθμό έκθεσής τους στην ελληνική αγορά", εξηγεί στη συνέχεια των όσων αναφέρει ο κύριος Σκυλακάκης.

"Η ευρωπαϊκή ένωση της φαρμακοβιομηχανίας EFPIA έχει προσπαθήσει να μειώσει τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε χώρες της Ευρωπαϊκης Ένωσης. Οι εταιρίες προσπαθούν να χτυπήσουν τις εξαγωγές, δημιουργώντας ελλείψεις σε προϊόντα", προσθέτει εξηγώντας έναν ακόμα από τους παράγοντες, οι οποίοι δημιουργούν την έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων.

"Μία ακόμα παράμετρος που οδήγησε σε ελλείψεις είναι το δελτίο τιμών των φαρμάκων, που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο με πολλά σφάλματα στην τιμολόγηση και ανορθόδοξες τιμές. Μία σειρά από προϊόντα είναι ασύμφορα γι' αυτούς που τα εμπορεύονται και δεν θα τα πουλήσουν σε τιμές που δεν τους συμφέρουν. Είναι ασύμφορες οι τιμές στα προϊόντα. Πάνω από 200 φάρμακα βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός ελληνικής αγορά", καταλήγει ο κύριος Σκυλακάκης.

*Το news.gr, επικοινώνησε και με το γραφείο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Κώστα Φρουζή, για το συγκεκριμένο θέμα και αναμένει απάντησή του.