Ανοιχτά όλες τις Κυριακές το χρόνο τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα

Ανοιχτά μέχρι και 52 Κυριακές το χρόνο θα μπορούν να είναι τα εμπορικά καταστήματα έως 250 τετραγωνικά μέτρα, όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς.

Μεταξύ των αλλαγών που περιλαμβάνονται στον νέο αγορανομικό κώδικα ο οποίος θα πάει στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους, είναι η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο.

Ωστόσο στα μικρότερα εμπορικά καταστήματα δίνεται η δυνατότητα να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου. Τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να μην συνδέονται υπό οιαδήποτε νομική σχέση, με αλυσίδα καταστημάτων.

Σε ότι αφορά στο ωράριο λειτουργίας για τις Κυριακές, η πρόταση είναι να λειτουργούν τα καταστήματα 10:00 – 18:00.

Οι αλλαγές που εισάγονται στο νέο Αγορανομικό Κώδικα:

1. Θεσμοθετείται η κωδικοποίηση των σχετικών διατάξεων ανά πενταετία.

2. Καταργούνται απαρχαιωμένες διατάξεις που ανάγονται στη μεταπολεμική περίοδο και εξυπηρετούσαν άλλες ανάγκες επάρκειας αγαθών και προστασίας του καταναλωτικού κοινού.

3. Ενοποιείται η διαδικασία ελέγχων και επιβολής κυρώσεων σε σχέση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης.

4. Αυστηροποιούνται και αντικειμενικοποιούνται τόσο οι ποινικές κυρώσεις όσον και τα διοικητικά πρόστιμα. Με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν βάσει αυτού του νόμου θα καθορισθούν σαφή κριτήρια για την επιβολή προστίμων.

5. Δυνατότητα σφράγισης των εγκαταστάσεων και δέσμευσης των προϊόντων με σαφέστερο νομικό προσδιορισμό.

6. Τιμωρούνται αυστηρά τόσο η διακίνηση / εμπορία επικίνδυνων για την υγεία τροφίμων όσο και η κατ' επάγγελμα εμπορία και εγκατάσταση καταδολιευτικών μέσων στις αντλίες καυσίμων.

7. Θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ελέγχων των πρατηρίων υγρών καυσίμων με το λεγόμενο "κρυφό αυτοκίνητο".

8. Δίνεται πλέον η δυνατότητα της καταβολής του μισού του επιβληθέντος προστίμου με παράλληλη παραίτηση από κάθε ένδικο μέσο.

9. Αλλάζει άρδην το καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών. Με την εξαίρεση της αγοράς αυτοκινήτου επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές τέσσερις πλέον φορές το χρόνο.

10. Μέσα στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους καθιερώνεται και μια Κυριακή στην οποία τα καταστήματα θα είναι ανοικτά. Επίσης καθιερώνονται 2 Κυριακές την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και μία Κυριακή πριν από το Πάσχα. Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα να παραμένουν ανοικτά όλα τα εμπορικά καταστήματα 7 Κυριακές τον χρόνο.

Τι απαντούν έμποροι και υπάλληλοι

Την πλήρη αντίθεσή τους στην πιθανότητα να λειτουργούν τα καταστήματα και την Κυριακή εκφράζουν οι έμποροι με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Όπως αναφέρουν, μία τέτοια πρωτοβουλία όχι μόνο δεν θα αυξήσει τον τζίρο των καταστημάτων, αλλά θα τον αναδιανείμει “προς όφελος όσων έχουν τη ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή”.

Μάλιστα, εκράζουν την αποδοκιμασία τους σε ότι αφορά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, όλες τις Κυριακές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Από την πλευρά της στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η οποία όπως υποστηρίζει, ένα τέτοιο μέτρο θα βλάψει τον ανταγωνισμό και “θα οδηγήσει στο κλείσιμο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξάνοντας την ανεργία, αφού, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, στις επιχειρήσεις αυτές απασχολείται το 80% των μισθωτών”.