Δικαστικό θρίλερ για τη συνταγματικότητα του “χαρατσιού”

Την ώρα που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εισηγείτο στην ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κριθεί συνταγματικό και νόμιμο το χαράτσι της ΔΕΗ, αίσθηση προκαλούσε το επιχείρημα ότι αν οριστικά ο Άρειος Πάγος το κρίνει αντισυνταγματικό, τότε το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει περί τα 6,5 δις ευρώ.

Αυτό είπε ο εκπρόσωπος του Δημοσίου και του ΥΠΟΙΚ, όμως οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων του απάντησαν ότι προϋπόθεση για την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές είναι να έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση (293/2014) του Δ' τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που έκρινε το 2014 ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μάλιστα, έγινε μπροστά στην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θάνου, η οποία σε εκείνη την απόφαση είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του επίμαχου τέλους.

Το χαράτσι έχει κριθεί σύμφωνο με το Σύνταγμα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι που σημαίνει ότι αν ο Άρειος Πάγος εκδώσει σε λίγες εβδομάδες διαφορετική απόφαση, τότε την υπόθεση θα κρίνει οριστικά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.