Αυξάνονται συνεχώς τα θύματα, στην μεγαλύτερη τραγωδία σε Ελληνικά νερά

Συγκλονιστική φωτογραφία του Reuters: Διασώστες προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατήσουν στη ζωή το μωρό που έβγαλαν από την παγωμένη θάλασσα, μετά το ναυάγιο στη Λέσβο 

Νέα τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στο Αιγαίο όπου τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσα τους και μικρά παιδάκια, βρήκαν τραγικό θάνατο σε ναυάγια δουλεμπορικών σε Λέσβο και Σάμο. 

8 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι στη Λέσβο

Δύο παιδάκια και ένας άντρας ανασύρθηκαν χθες νεκροί στη θαλάσσια περιοχή του Μολύβου στη Λέσβο, όταν το ξύλινο σκάφος που επέβαιναν ανατράπηκε από την κακοκαιρία.   Κατά τη διάρκεια της νύκτας κατέληξε στο Νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί και νοσηλευόταν άλλο ένα μικρό κορίτσι. Τέσσερις ακόμα νεκροί προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων σήμερα το πρωί. , 

Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στον παιδιατρική Κλινική του ιδρύματος 18 παιδιά ενώ 3 μεταφέρθηκαν το πρωί σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε Νοσοκομείο της Αθήνας.

Από το χθεσινό ναυάγιο 242 άνθρωποι διασώθηκαν. 

Επίσημα, από μαρτυρίες συγγενών και φίλων τους που επέβαιναν στο σκάφος, αγνοούνται 32 άτομα όμως άλλες μαρτυρίες ανεβάζουν μέχρι και σε 350 τους επιβαίνοντες, άρα οι πιθανοί αγνοούμενοι μπορεί να υπερβαίνουν τους 100

Σάμος

Επτά είναι οι νεκροί από τρία ναυάγια που έγιναν σε τρεις περιοχές της Σάμου, στο Αγαθονήσι, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Ποσειδώνιο.

Στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά, ένα αγοράκι πέντε και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων. Επίσης, από το ίδιο ναυάγιο αναζητείται και ένας νεαρός άνδρας, ενώ διασώθηκε άλλο ένα μικρό παιδί από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος που το επανέφεραν στη ζωή με τεχνητή αναπνοή.

Στο ναυάγιο στο Ποσειδώνιο είχαμε άλλους τρεις νεκρούς, ενός νεαρού άνδρα 22 περίπου ετών και δυο μικρών παιδιών ηλικίας περίπου ενός έτους.

Στο ναυάγιο στον Άγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι πέντε μόλις ετών ενώ αναζητούνται και δυο ενήλικες.

Η θαλάσσια αυτή καταστροφή θεωρείται η μεγαλύτερη σε χωρικά ύδατα της Ελλάδας όσον αφορά τον αριθμό ατόμων, από την έναρξη μιας τεράστιας εισροής μεταναστών αυτή τη χρονιά. Περισσότεροι από 500,000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τα ακριτικά νησιά της από τον Ιανουάριο, μεταβαίνοντας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει να αντιμετωπίσει η ήπειρος εδώ και δεκαετίες. Οι ροές έχουν αυξηθεί τελευταία καθώς οι μετανάστες προσπαθούν να προλάβουν τα κρύα του χειμώνα, περνώντας τα στενά θαλάσσια όρια μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας σε υπερπλήρη πλοιάρια.