Αστυνόμος που συνέλαβε τον Ρουπακιά: Οι εντολές του κέντρου ήταν να φύγουμε

Ένας χάρτης της περιοχής όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας βρέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων που δέχτηκε απο την πολιτική αγωγή ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, Γ. Ρώτας, ο οποίος κατέθεσε για δεύτερη μέρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής και δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για τις συνθήκες της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως αντιλήφθηκε ότι μαχαιρώθηκε ο Π. Φύσσας οταν εκείνος φώναξε "Με μαχαίρωσε με μαχαίρωσε".  "Οταν φώναξε ο Φύσσας καταλάβαμε  τι είχε συμβεί, δεν είδαμε μαχαίρωμα. Όλα είχαν ξεκινήσει πριν πάμε εμείς εκεί" είπε ο μάρτυρας

Ο συνήγορος του Γ. Ρουπακιά ζήτησε από τον αστυνομικό να πει πότε εκείνος κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασης του Π. Φύσσα. " Τα πρώτα πέντε  λεπτά ο Φύσσας ήταν όρθιος. Στη συνέχεια κάθισε και μετά απο 15-20 λεπτά ( ενώ περίμενε το ασθενοφόρο) λιποθύμησε" είπε ο μάρτυρας. 

Ο ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ο οποίος βρέθηκε με την ομάδα του στο σημείο όπου δολοφονήθηκε  ο μουσικός κλήθηκε να περιγράψει  επακριβώς, με βάση το χάρτη, πως κινήθηκαν όχι μόνο οι δράστες αλλά και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν για να επέμβουν.

Ο κ. Ρώτας επανέλαβε πως τα μέλη της ομάδας που έκαναν την επίθεση "ήταν όλοι Χρυσαυγίτες" και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως του δημιουργήθηκε η εντύπωση πως κινούνταν οργανωμένα και γνώριζαν που πήγαιναν.

Ο μάρτυρας δήλωσε ότι είδε τον Γ. Ρουπακιά και τον Π. Φύσσα να "έχουν πιαστεί στα χέρια", " είδα  ένα κουβάρι ανθρώπων " είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούσε να αντιληφθεί ποιος χτυπούσε ποιόν.

Όταν ο μάρτυρας κλήθηκε να εξηγήσει το γεγονός ότι ο Γ. Ρουπακιάς δεν είχε καμία κάκωση στο σώμα του αν και " χτυπιόντουσαν με τον Π. Φύσσα" εκείνος απάντησε: " Δεν τις έφαγε ήταν καλός, δεν μπορώ να ξέρω, προφανώς μπορεί να γνώριζε κάποια πολεμική τέχνη, πυγμαχία".

"Δεν  μπορούσαμε να επέμβουμε"

"Για πενήντα άτομα μας είπαν, μου φάνηκε σοβαρό περιστατικό, γι αυτό και πήγαμε να δούμε. Πάνω στην Τσαλδάρη συναντηθήκαμε και με την άλλη ομάδα Δίας. Οι χρυσαυγίτες ήταν διασκορπισμένοι κατά μήκος της οδού Μελά", είπε χαρακτηριστικά.
Πρόεδρος: Πως εκτιμήσατε ότι δεν θα γίνει κάτι;
Μάρτυρας: Δεν υπήρχε κανένας τραυματισμένος , δεν ήρθε κανείς να πει  "πήγαν με χτυπήσουν".
Πολιτική Αγωγή: Είπατε πως όλοι αυτοί είχαν σιδηρογροθιές. Γι' αυτό και μόνο δεν θα έπρεπε να επέμβετε;
Μάρτυρας: Δεν μπορούμε να επέμβουμε οχτώ άτομα σε 50 άτομα. Δώσαμε την εικόνα στο κέντρο και μας είπανε να μείνουμε σε απόσταση και να ενημερώνουμε.

"Αυτό που κατάλαβα είναι ότι θα έσπαγαν την καφετέρια, κράταγαν μαδέρια" κατέθεσε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε πως ο Παύλος Φύσσας δεν είχε δει την αστυνομική δύναμη. "Εμείς τρέχαμε προς το σημείο την ώρα που έχουμε φτάσει έχουν χωρίσει. Οι πρώτοι συνάδλεφοί μου μόλις έφτασαν στο σημείο  έκαναν λίγο πίσω το Φύσσα. Ο Ρουπακιάς έτρεξε προς το αυτοκίνητο τον προλάβαμε και τον βγάλαμε από το αυτοκίνητο".
Πολιτική Αγωγή: Τι εντολή είχατε από το κέντρο ;
Μάρτυρας: Μας  είχαν πει  όσα άτομα προσομοιάζουν με τα χαρακτηριοστικά της ΧΑ να τους προαγάγουμε.
Πολιτική Αγωγή: Τους πιάσατε;
Μάρτυρας: Εκείνη την ώρα δεν γνώριζε ακόμη το κέντρο ότι είχαμε φτάσει στο σημείο, γενικότερα το κέντρο είχε δώσει σήμα να κάνουμε προσαγωγές  γύρω  από το σημείο
Πολτική Αγωγή: Και δε βρέθηκε κανένας στο σημείο;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να πω για τις άλλες ομάδες συναδέλφων, η δικιά μου ομάδα δεν βρήκε κάποιον.

Η εντολή

Απαντώντας στις αιτιάσεις της πολιτικής αγωγής ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τη δολοφονία ο μάρτυρας υπερασπίστηκε τις ενέργειες τους λέγοντας: "Οι εντολές του κέντρου ήταν να φύγουμε , εμείς μείναμε ακολουθήσαμε τόσα άτομα και τελικά προχωρήσαμε και σε συλλήψεις", διευκρινίζοντας στη συνέχεια πως τους είχαν πει να μείνουν σε απόσταση και να παρακολουθούν.
"Είμασταν οκτώ άτομα και οι άλλοι πενήντα" είπε χαρακτηριστικά.

Οι χεβιμεταλάδες, το τζάμπο και ο Γιουσέιν Μπόλτ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επανήλθαν στην περιγραφή που έκανε ο μάρτυρας για την ομάδα των ατόμων που είδε όταν έφτασε στην περιοχή, οι οποίοι ήταν, όπως είπε, Χρυσαυγίτες. 
"Τα μαύρα μπλουζάκια , που λέτε ότι φορούσαν τα συγκεκριμένα άτομα τα φορούν και όσοι ακούνε χέβι μέταλ ή και οι χιπ χοπ; " , ρώτησε ο συνήγορος με νόημα,  για να παρέμβει  η πρόεδρος παρατηρώντας " η συνολική εικόνα ταιριάζει με Χρυσαυγίτες¨.

Μάρτυρας (προς τον συνήγορο ): Πιθανολογείτε ότι αυτοί που έτρεχαν μετά τη δολοφονία ήταν χεβιμεταλάδες;
Πρόεδρος: "περιμένετε να διαβάσουμε την περιγραφή οπως την έχει δωσει ...εχει πει λοιπόν ότι ήταν μαυροφορεμενοι με μούσια και κοντά  μαλιά ".

Συνήγορος υπεράσπισης:  Στην  πρώτη σας κατάθεση δεν αναφέρατε καδρόνια.
Πολιτική αγωγή :  Είναι ψέματα αυτό που λέτε.
Πρόεδρος : ¨Εδώ την έχουμε την κατάθεση θα τη διαβάσουμε...
Μάρτυρας : Είχανε καδρόνια.
Πρόεδρος :  Οι πάντες έχουμε τις καταθέσεις στα χέρια μας...μιλάει για καδρόνια...αν έχετε  κάτι πιο σαφές να ρωτήσετε...
Συνήγορος  Υπεράσπισης: " Είστε βεβαιος οτι αυτό που είδατε ήταν ασύρματος; Έχετε δει κάτι  τέτοιο στα τζάμπο;"
Στο σημείο αυτό ένας απο τους φίλους του Πυλαου Φύσσα σχολίασε γελώντας: "από τα Τζάμπο τα παίρνουνε".
Μάρτυρας: Είμαι βέβαιος ότι ήταν ασύρματος.
Συνήγορος υπεράσπισης: Μπορούμε να μιλήσουμε για μονομαχία Ρουπακιά Φύσσα , σε προσωπικό επίπεδο;
Πρόεδρος:  Εχει κάνει την περιγραφή ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
Ο αστυνομικός ρωτήθηκε και πάλι για το χρόνο που χρειάστηκε για να πλησίασει τον Π. Φύσσα αμέσως μετά την επίθεση.
Συνήγορος υπεράσπισης: Ο Γιουσέιν Μπόλτ κάνει 10 δευτερόλεπτα τα 100 μέτρα , εσείς πόσο κάνατε;
Μάρτυρας: Για να μπεις στην αστυνομία τα κάνεις σε 16 .

Η πρόεδρος παρενέβη οταν συνηγόρος υπεράσπισης αποκάλεσε τον Γ. Ρουπακιά " φερόμενο δράστη" . " Κατηγορούμενο για τη δολοφονία θα λέτε " παρατήρησε η κ. Λεπενιώτη.
Όταν ο συνήγορος του Γ. Ρουπακιά πηρε στο λόγο είπε πως " οι λέξεις  και ο χαρακτηρισμός δολοφονία και δολοφόνος δεν είναι νομικοί όροι " και υπέβαλε αίτημα να παρεμβαίνει η προεδρος καθώς όπως είπε "οφείλουμε να λέμε κατηγούμενος και οχι δολοφόνος αφού υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας"
Πολιτική αγωγή: Ο ίδιος το λέει.
Συνήγορος  υπεράσπισης: Ο ίδιος δεν λέει τίποτα.

Η φωτογραφία και ο ασύρματος.

Συνήγορος της πολιτικής αγωγής ζήτησε απο το μάρτυρα να αναγνωρίσει απο φωτογραφία που συμπεριλαμβάνεται στο σκληρό δίσκο του φερόμενου ως πυρηνάρχη της Νίκαιας Γ. Πατέλη, τι κρατούν άτομα της ΧΑ σε διάφορες δράσεις τους. Ο μάρτυρας είπε πως πρόκειται για ασύρματο , στοιχείο που στηρίζει , σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Από την πλευρές της υπεράσπιση , ο Τ. Μιχαλόλιας σχολίασε πως  θα έπρεπε να να ζητηθούν φωτογραφίες και απότ´ τη δράση του ΠΑΜΕ.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν συνήγορος πολιτικής αγωγής είπε πως αστυνομικοί του Τμήματος Νίκαιας , όπου υπηρέτησε για δυο μήνες ο μάρτυρας, ήταν αποσπασμένοι στην προσωπική φρουρά του βουλευτή Ν. Κούζηλου.