Ποιο είναι το προφίλ του επίορκου δημόσιου υπάλληλου

Το κόστος της διαφθοράς φτάνει τα 33 δισ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησηςς Λέανδρος Ρακιντζής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το κόστος της φτάνει τα 33 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς αν για 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στο βιβλιοπωλείο "Ιανός", ο κ. Ρακιντζής σκιαγράφησε το προφίλ του επίορκου δημόσιου υπάλληλου.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιθεωρητή, πρόκειται συνήθως για υπαλλήλους με ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και κατέχουν θέσεις σε υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας, κυρίως διευθυντικές.

Επειδή οι αμοιβές τους είναι υψηλές (και ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια), ακόμη και αν παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για διαφθορά, προσλαμβάνουν εξειδικευμένους δικηγόρους και πολύ συχνά εκμεταλλεύονται παραθυράκια του νόμου και αθωώνονται.

Ο κ. Ρακιντζής υποστήριξε ότι για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του λαού αλλά και να υπάρχει σχετική πολιτική βούληση.

Πάντως, πρότεινε την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για να διαπιστωθεί ποιοι νόμοι είναι σε ισχύ και ποιοι είναι ανενεργοί. Με αυτό τον τρόπο, διευκρίνισε, θα έχουμε ασφάλεια Δικαίου, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της διαφάνειας. Από συστάσεως του ελληνικού κράτους έως σήμερα, συμπλήρωσε, έχουν ψηφιστεί 17.500 νόμοι και έχουν εκδοθεί 120.000 εγκύκλιοι, ενώ ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός αποτελείται από 30.000 σελίδες.