Τρανς: Αλλαγή φύλου για τη διόρθωση ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως

Διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως, καθώς και μεταβολή του κύριου ονόματος στις περιπτώσεις διεμφυλικών (τρανς) ατόμων επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται επέμβαση αλλαγής φύλου, όπως ορίζει η νομολογία, αναφέρεται σε έγγραφό, το οποίο διαβίβασε στη βουλή αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου. Το έγγραφο διαβιβάστηκε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο έγγραφο του υφυπουργού επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που έχει γίνει επαναπροσδιορισμός φύλου χωρίς τη μεσολάβηση ιατρικής διαδικασίας, η αλλαγή των εγγράφων προϋποθέτει αλλαγή στον Αστικό Κώδικα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την ερώτηση, με επικεφαλής την Αφροδίτη Σταμπουλή, επισήμαναν ότι τα διεμφυλικά άτομα είναι μία από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες.

Στην ερώτηση τονίζουν ότι τα άτομα αυτά βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό -μεταξύ άλλων- και λόγω της αναντιστοιχίας της εικόνας τους με έγγραφα ταυτότητάς τους και, ως εκ τούτου, βρίσκονται μόνιμα αντιμέτωπα με τις διακρίσεις για λόγους ταυτότητας φύλου σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής.

Για τα άτομα που έχουν κάνει αλλαγή φύλου, για τη διόρθωση των ληξιαρχικών πράξεων απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ενώ σφάλματα που παρεισέφρησαν κατά τη σύνταξη των ληξιαρχικών πράξεων και δεν αφορούν τον τόπο, την ημέρα, το μήνα, το έτος και την ώρα τέλεσης του γεγονότος, διορθώνονται και με άδεια του εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Μετά την αλλαγή της ληξιαρχικής πράξης διορθώνονται και τα καταχωρισθέντα στοιχεία στο Δημοτολόγιο, από το οποίο εκδίδονται πιστοποιητικά για κάθε νόμιμη χρήση, καθώς και για την έκδοση του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, επισημαίνει ο κ. Αθανασίου.