Υπουργείο Προστασίας Πολίτη: Γιατί κάναμε συλλήψεις στις 15 Ιουλίου

Ανακοίνωση με απολογητικό χαρακτήρα εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αιτιολογώντας τις συλλήψεις στις οποίες προέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις κατά τη συγκέντρωση της 15ης Ιουλίου στο Σύνταγμα. 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο του υπουργείου, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν καθότι τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών. Τονίζεται μάλιστα ότι ορισμένοι εκ των συλληφθέντων καταδικάστηκαν ήδη σε φυλάκιση διάρκειας 6 μηνών έως και 3 ετών με αναστολή ενώ ήδη έχει οριστεί τακτική δικάσιμος για τους υπόλοιπους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι συλλήψεις στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, στις 15 Ιουλίου 2015, έγιναν διότι η απρόκλητη ρίψη μολότοφ έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών που ειρηνικά διαμαρτύρονταν, σύμφωνα με όσα τονίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σημερινή ανακοίνωσή του, ενώ επισημαίνει παράλληλα ότι έχει διατάξει ΕΔΕ για τη διερεύνηση τυχόν παραπτωμάτων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

1.Οι συλλήψεις έγιναν διότι η απρόκλητη ρίψη μολότοφ έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών που ειρηνικά διαμαρτύρονταν.

2.Οι συλληφθέντες δικάστηκαν και τέσσερις από αυτούς καταδικάστηκαν σε ποινές από 6 μήνες έως 3 χρόνια με αναστολή, ενώ για τους άλλους ορίστηκε τακτική δικάσιμη και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

3.Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχαν πολλοί αλλοδαποί για τους οποίους η δικαιοσύνη θα αποφανθεί στις 25-9-2015.

4.Το Υπουργείο έχει ήδη διατάξει ΕΔΕ για τη διερεύνηση τυχόν παραπτωμάτων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

5.Σε περίπτωση που κάποιος συλληφθείς έχει τραυματισθεί όλη την αποκατάσταση της υγείας του θα αναλάβει το Υπουργείο, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ούτε για τους δύο που ζήτησαν προφορικά ιατρική εξέταση και οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο χωρίς να διαπιστωθεί κάτι ή να καταγγελθεί από τους προσαχθέντες βίαιη συμπεριφορά.

Το Υπουργείο προσπαθεί να ελέγξει κάθε τυχόν εκτροπή των αστυνομικών δυνάμεων αλλά περιμένει και από τους πολίτες να καταγγέλλουν αυτούς που προκαλούν επικίνδυνα επεισόδια (με βόμβες μολότοφ εμπλουτισμένες με πέτρες και σίδερα) και όχι να ανέχονται ή να συγκαλύπτουν αυτούς που εγκληματούν, να τους χαρακτηρίζουν κοινωνικούς αγωνιστές, να αμφισβητούν τη Δικαιοσύνη και να πιέζουν να μη συλλαμβάνονται όσοι ασκούν βία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...