“Όχι” στην πρόταση για κλείσιμο των δήμων για τη διαθεσιμότητα

Με μάχη στα χαρακώματα έληξε το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, στο οποίο τέθηκαν υπό ψηφοφορία δύο ψηφίσματα.

Ένα εκ μέρους του προεδρείου της ΚΕΔΕ και ένα εκ μέρους πέντε Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, που είχαν υποβάλλει ψήφισμα δυναμικών κινητοποιήσεων.

Το δεύτερο ψήφισμα υποστηρίχθηκε από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων Αττικής, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, δηλ. από ποσοστό υψηλότερο του 1/3 των δήμων της χώρας.

Η αρχική πρόταση του Προεδρείου της ΚΕΔΕ, όπως είχε διατυπωθεί το πρωί δια στόματος προέδρου Κ. Ασκούνη, περιλάμβανε συμβολικές κινητοποιήσεις, συναντήσεις με βουλευτές και πολιτικά κόμματα, προσφυγή στα δικαστήρια για την αντισυνταγματικότητα του Παρατηρητηρίου για την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο υπερψηφίστηκε με 72 υπέρ και 63 ψήφους κατά.

Η κοινή πρόταση των πέντε ΠΕΔ αφορούσε δυναμικές κινητοποιήσεις, με την πιθανότητα να κορυφωθούν με κλείσιμο των δήμων. Την πρόταση των πέντε ΠΕΔ υποστήριξε σθεναρά από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου και η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων που έχουν εκλεγεί ως υποψήφιοι ή με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά καταψηφίστηκε, μόλις με 57 σε σύνολο 150 δημάρχων από τους 325 όλης της χώρας.

Το σύνολο των δημάρχων που ανήκουν στη ΔΗΜ.ΑΡ. και τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είχαν ήδη διατυπώσει παρόμοια με τις ΠΕΔ πρόταση, για δυναμικές κινητοποιήσεις, από νωρίς το απόγευμα στο συνέδριο δια στόματος του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ Σπύρου Τζόκα.

Στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου θα γίνουν κινητοποιήσεις σε κάθε ΠΕΔ ξεχωριστά για τις κοινωνικές δομές (ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι). Στην Αθήνα θα γίνει πορεία στο υπουργείο Εργασίας και οι δήμαρχοι θα επιδιώξουν συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.