Το Πολιτιστικό Κέντρο της Αστυνομίας είναι γεγονός

 Το Πολιτιστικό Κέντρο της Αστυνομίας, που αποτελούσε παλιά επιθυμία των αστυνομικών και το διοικητικό του συμβούλιο, παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης σε εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του υπουργείου, παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, καθώς και συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων αποστράτων.

Ο κ. Πανούσης χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή», τόσο για την Αστυνομία, όσο και για τη Δημοκρατία τη λειτουργία του ΠΟ.ΚΕ.Α.

Όπως είπε, το ΠΟΚΕΑ στόχο έχει την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του έργου των Αστυνομικών Σωμάτων, την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων για την ιστορία του αστυνομικού θεσμού, την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και την διοργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων. Να σημειωθεί ότι η λειτουργία του ΠΟ.ΚΕ.Α. εκκρεμούσε από το 2008, οπότε και συστάθηκε με νόμο, καθώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο κ. Πανούσης, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, παράλληλα με το Πολιτιστικό Κέντρο ανοίγει το Ιστορικό Αρχείο της Αστυνομίας, το οποίο αποτελεί την ζωντανή ελληνική ιστορία στην πραγματική της διάσταση, μέσα από ντοκουμέντα «και όχι όπως γράφεται στην Ελλάδα, δηλαδή με ιδεολογήματα και στερεότυπα της λογικής οι καλοί και οι κακοί, οι φίλοι και οι εχθροί».

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι μία επιτροπή από ιστορικούς, καθηγητές, ειδικούς έχει ήδη έρθει σε επαφή με αρμόδια στελέχη της Αστυνομίας, για να γίνει η πρώτη καταγραφή και κατηγοριοποίηση ενός τεράστιου υλικού εκατομμυρίων σελίδων, που διαφυλάχθηκε μέχρι σήμερα. «Ελπίζω ότι πολύ σύντομα, με χρηματοδότηση που θα λάβουμε μέσω ΕΣΠΑ, με τη βοήθεια του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) και τη συνδρομή άλλων φορέων, θα έχουμε τα πρώτα δείγματα, περίπου ένα εκατομμύριο σελίδων ιστορίας, που δεν αφορούν μόνο την Αστυνομία», ανέφερε ο κ. Πανούσης.

Για το συγκεκριμένο εγχείρημα μίλησαν στην εκδήλωση ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης και ο επίτιμος υπαρχηγός και μέλος του Δ.Σ. του ΠΟΚΕΑ, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Γρηγόρης Αναγνώστου.

Η σύνθεση του πρώτου Δ.Σ. του ΠΟΚΕΑ είναι: 

• Γρίβας Κωνσταντίνος, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Πρόεδρος

• Λούλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής Διδάκτωρ Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντιπρόεδρος και μέλη οι :

• Αντιστράτηγος Τσουβάλας Κωνσταντίνος, Υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, (θα είναι μέλος πάντα ο εκάστοτε υπαρχηγός)

• Αντιστράτηγος ε.α. Αναγνώστου Γρηγόριος,

• Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος Πιστόλης.