Η αντίδραση Ιερώνυμου για το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια

«Η ένωση δύο ανθρώπων, μέσω του γάμου, αποτελεί Μυστήριο μέγα για την Εκκλησία μας. Καθετί έξω από το Μυστήριο αυτό είναι ξένο προς την εκκλησιαστική ζωή», δήλωσε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. 

Η νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται επτά χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση συμφώνου συμβίωσης που απέκλειε τα ζευγάρια του ίδιου φύλου και ενάμιση χρόνο μετά τη σχετική καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το νέο νομοσχέδιο δεν προβλέπει το δικαίωμα να τελέσουν γάμο (πολιτικό) δυο άνθρωποι του ίδιου φύλου. Αντίθετα τα ομόφυλα ζευγάρια θα αποκτήσουν  (όπως και τα ετερόφυλα σε περίπτωση συμφώνου συμβίωσης)  τα δικαιώματα (π.χ. εργασιακά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά, φορολογικά) που έχουν δυο ετερόφυλοι που βρίσκονται σε γάμο τα οποία όμως θα καθοριστούν επ ακριβώς με προεδρικό διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας το οποίο θα πρέπει να εκδοθεί εντός 6μηνου.