Στο ΣτΕ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά

Στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία μεταφέρθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για τη συνταγματικότητα ή μη της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με αφορμή την αίτηση του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Σίνδος), που είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία συζητήθηκε σήμερα.

Στην προσφυγή τους χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την ΠΝΠ σύμφωνα με την οποία οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού υποχρεώθηκαν να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, και κάνουν λόγο για "πρωτοφανή θεσμική εκτροπή" .

Το ΤΕΙ υποστηρίζει ότι τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του ΝΠΔΔ και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του είναι ακατάσχετα και πως αυτή η ενέργεια "θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ".

Επιπλέον, επισημαίνει πως στην επίμαχη ΠΝΠ δεν μνημονεύεται καμία εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στην έκδοσή της και προσθέτει ότι “η οικονομική αναγκαιότητα της οποίας γίνεται επίκληση ήταν γνωστή και μόνο ως αιφνίδια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί”, καθώς μάλιστα “η δημοσιονομική κρίση μαστίζει την χώρα ήδη από το έτος 2010”.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της.