Θα μπλοκάρει την εκμετάλλευση παραλιών το Επικρατείας;

Από την κρίση της αυξημένης επταμελούς σύνθεσης του Ε Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας θα περάσει το θέμα  της εκχώρησης του δικαιώματος στους Δήμους να ενοικιάζουν τις παραλίες έναντι αμοιβής.

Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της αυξημένης σύνθεσης λόγω σπουδαιότητας. Ήδη η 5μελής σύνθεση του ΣτΕ έκρινε τη διαδικασία παράνομη, καθώς αποφάνθηκε ότι αποτελούν δημόσια κτήση μπλοκάροντας ουσιαστικά την
δυνατότητα των παραλιακών  δήμων να  εκμεταλλεύονται τις παραλίες αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη  από καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, κ.λπ.. Το δικαστήριο θεωρούσε ότι  αυτή η εκχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση.

Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ  για οριστική κρίση έχουν μπει τρεις υποθέσεις ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας πρόσφατα εξέφρασαν την άποψη  ότι η  παραχώρηση πρέπει να γίνεται «μεμονωμένα, κατά περίπτωση και ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης» και εφόσον υπάρχουν διαγράμματα τα οποία θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τους όρους της παραχώρησης.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, μία οικολογική και περιβαλλοντική οργάνωση της Ροδόπολης Αττικής, ένας κάτοικος του Αμαρουσίου και ένας της Αίγινας.