Κατάργηση της στρατιωτικής θητείας ζητά η τρόικα

Την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, ως μέσο για να πέσουν οι αμυντικές δαπάνες, προτείνει μεταξύ άλλων η τρόικα στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η κατάργηση της θητείας σε συνδυασμό με την καθιέρωση συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών, μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση των αμυντικών δαπανών της χώρας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μία ημέρα μετά το Eurogroup, με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2012 δε γίνεται καμία πρόβλεψη για μειώσεις τόσες ώστε να μην “επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα της χώρας”. Αντιθέτως προβλέπονται μειώσεις μέχρι το 2016 που κυμαίνονται από 41% έως και 62% σε δαπάνες που χαρακτηρίζονται ως "λειτουργικές".

Η πρόταση που υπήρχε στο πρώτο σχέδιο για τη "μείωση των δαπανών χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα" έχει αφαιρεθεί και έχει προστεθεί νέα παράγραφος που αναφέρει ότι στο διάστημα 2009-2016 θα μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα.

Δείτε το έγγραφο:

"Αυτό δε σημαίνει ότι περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών δεν μπορεί ακόμα να επιτευχθεί, αλλά απαιτεί μια αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών και την «κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας»", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Το news.gr επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι "Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η θητεία στην Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι υποχρεωτική".