Γερμανικός Τύπος: ΕΡΤ, η πληγή που αντέχει και δεν αντέχει η Ελλάδα

Με την υπερψήφιση του νόμου επαναλειτουργίας της ΕΡΤ από την ελληνική Βουλή ασχολείται σήμερα ο γερμανικός Τύπος, κάνοντας αναφορές στο ξαφνικό μαύρο του 2013 αλλά και τον οικονομικό παράγοντα.

" ΗΕλλάδα αντέχει οικονομικά την επιστροφή της κρατικής ΕΡΤ" είναι ο τίτλος της εφημερίδα Die Zeit που σημειώνει στο άρθρο της ότι πριν από δύο χρόνια ο κρατικός σταθμός είχε κλείσει με στόχο την περικοπή δαπανών.

"Οι Έλληνες αποκτούν και πάλι κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα" είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine, που τονίζει ότι με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εκπληρώνει μια από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Στο άρθρο γίνεται και αναφορά στο κόστος του νέου φορέα, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ανέρχεται στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ γίνεται λόγος και για την επαναπρόσληψη 1.550 πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ.

"Το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε την επαναλειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα", γράφει η Handelsblatt και σημειώνει ότι η ΕΡΤ θα διαθέτει συνολικά περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους.

Το Spiegel επισημαίνει ότι δίνεται στην ΕΡΤ μια δεύτερη ευκαιρία, μετά την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου για την επαναλειτουργία της. Όπως αναφέρει το άρθρο στον ιστότοπο του γερμανικού περιοδικού, στις 11 Ιουνίου 2013 οι οθόνες της ΕΡΤ μαύρισαν: από τη μία ημέρα στην άλλη η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Επρόκειτο για ένα δραματικό μέτρο με το οποίο η Ελλάδα επιθυμούσε να εκπληρώσει το αίτημα των πιστωτών της για περικοπές κρατικών δαπανών.

Το άρθρο του Spiegel καταλήγει με τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ η κυβέρνησή του "κλείνει μια πληγή", αλλά και με μια αναφορά στο κόστος του νέου φορέα.