ΑΝΑΜΟΝΗ Ραγδαία αύξηση στα περιστατικά ρατσιστικής βίας

Απόρροια των μνημονιακών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα είναι η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας με τις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών τους τελευταίους μήνες. Πίσω από το μανδύα της εξουσίας που τους παρέχει η κοινοβουλευτική εξουσία, τα μέλη της Χρυσή Αυγής επιδίδονται σε ένα πογκρόμ ρατσιστικής βίας με θύματα μετανάστες.

Τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας είναι σοκαριστικά. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2012, καταγράφηκαν 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Τα 83 από αυτά πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα πλατείες, δρόμους ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Την ίδια περίοδο, καταγράφηκαν επίσης δύο περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και εμπρησμών εναντίον επιχειρήσεων ή κατοικιών αλλοδαπών, όπως ο εμπρησμός κομμωτηρίου Πακιστανού υπηκόου στη Μεταμόρφωση και η επίθεση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε συγκεκριμένο οίκημα που διαμένουν Σύροι πρόσφυγες στο Νέο Κόσμο.

Οι δράστες κινούνται συνήθως σε οργανωμένες ομάδες, φορώντας μαύρα ρούχα ή στρατιωτικά παντελόνια και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κράνη. Αρκετοί μάλιστα από τους καταγγέλλοντες αναγνώρισαν ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, καθώς είτε φορούσαν διακριτικά της οργάνωσης είτε εμφανίζονται συχνά σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας.

«Η εγκληματικότητα αυξάνει. Οι ρατσιστικές επιθέσεις είναι καθαρά θέμα τακτικής και προσηλυτισμού του κόσμου με το σκεπτικό ότι παίρνουν τις δουλειές μας, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν. Μήπως το παρακράτος έχει γίνει κράτος και όλα αυτά εξυπηρετούν πράγματα;» αναρωτιέται η κ. Τσαπατσάρη.