Διαχωρισμός προσφύγων – μεταναστών: Tαξιδιωτικά έγγραφα στους Σύρους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα αυτό.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σακελλαρίδης, στο εξής θα διαχωρίζονται οι πρόσφυγες από τους μετανάστες, σε ειδικά κλειστού τύπου κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ ειδικά στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα παρέχονται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα, με τα οποία θα μπορούν να ταξιδέψουν στον προορισμό που επιθυμούν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο διαμόρφωσης ειδικών χώρων για την υποδοχή μεταναστών, οι οποίοι θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και στους οποίους οι μετανάστες θα υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις.

Εξάλλου, εν όψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διευθέτηση του ζητήματος της προσφυγικής ροής και την αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια, αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους".

"Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές", υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης.

"Τα γυρίζουν" για τους Σύρους πρόσφυγες

Πάντως, σε ό,τι αφορά την χορήγηση εγγράφων στους Σύρους πρόσφυγες, φαίνεται πως ήδη η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν, καθώς κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως για τους εν λόγω πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο "θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα", χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ταξιδιωτικά έγγραφα.