Βροχές, καταιγίδες και νοτιάδες από το απόγευμα

Χαλάει ο καιρός το απόγευμα της Τετάρτης με έντονες τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά της χώρας. Παράλληλα, σε όλη την επικράτεια θα ενισχυθούν οι νότιοι άνεμοι και τα ποσοστά υγρασίας. Εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα σε Μακεδονία και Θράκη, στην Αττική θα αργήσουν να εμφανιστούν τα φαινόμενα, με την πρώτη συννεφιά να κάνει την εμφάνισή της από το απόγευμα της ημέρας.

Αναλυτική πρόγνωση:

Αττική

Αραιές νεφώσεις που πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και ενδέχεται μετά το μεσημέρι να βρέξει για λίγο τοπικά. Άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία 6 μποφόρ, στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες με πιθανότητα πρόσκαιρης ασθενούς βροχής το απόγευμα. Άνεμοι αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία - Θράκη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μετά το μεσημέρι. Άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα 4 με 6 και στο θρακικό πέλαγος, τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά Ελλάδα, Δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και αργότερα καταιγίδες. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στα βόρεια), την Ήπειρο και από αργά τη νύχτα στη δυτική Στερεά. Άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα, κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών στα νότια. Άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ στα ανατολικά και νοτια 6 και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες - Κρήτη

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στη νοτια Κρήτη, κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι νότιοι 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ, τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη έως 21 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών από το βραδυ. Άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 5, βαθμιαία 6 μποφόρ, στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης. Θερμοκρασία από 13 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αργότερα, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων:

Βαθμιαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:

- ενισχυμένους νοτίους ανέμους που θα φτάσουν την Τετάρτη (28-11-2012) στο Ιόνιο και την Πέμπτη (29-11-2012) και στα υπόλοιπα πελάγη τα 8 και πρόσκαιρα τοπικά τα 9 μποφόρ. Εξασθένηση προβλέπεται αύριο το απόγευμα στα δυτικά και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.

- βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν την Τετάρτη (28-11-2012) στα δυτικά και την Πέμπτη (29-11-2012) θα επεκταθούν ανατολικότερα και κατά τόπους θα είναι έντονες.

Την Τετάρτη (28-11-2012) αναμένονται από το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στα βόρεια), την Ηπειρο και από αργά τη νύχτα στη δυτική στερεά.

Την Πέμπτη (29-11-2012) τα έντονα φαινόμενα σταδιακά θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα, από το απόγευμα την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη νοτια Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας πιθανόν στην ανατολική Πελοπόννησο, την Αττική, τη νότια Εύβοια και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Πρόσκαιρη ύφεση θα παρουσιάσει ο καιρός το απόγευμα της Πέμπτης (29-11-2012) στα δυτικά και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (30-11-2012) και στις υπόλοιπες περιοχές.

Κατά διαστήματα, έντονες βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.