Μεγάλη οδύνη στην κηδεία του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Σε κλίμα οδύνης γράφτηκε σήμερα η τελευταία πράξη της τραγωδίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης αναπαύεται πλέον στην κρητική γη, στο Σελλί Ρεθύμνου, γενέτειρα του πατέρα του στους πρόποδες του όρους Βρύσινα.

Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν από τις 07:30 το πρωί στο χωριό προκειμένου να τιμήσουν τον 20χρονο φοιτητή και να σταθούν στην οικογένειά του. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την εκκλησία, όπου εψάλη ίσως η πιο σιωπηρή εξόδιος ακολουθία, μέσα σε βαρύ πένθος για ολόκληρη την Κρήτη.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς και η αδερφή του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι οποίοι προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της τραγωδίας που χτύπησε την οικογένειά τους.

Ο 20χρονος Βαγγέλης, σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων "δέχτηκε" τον ανείπωτο πόνο όχι μόνον των μικρών κοινωνιών του Σελλίου και των Αρμένων, αλλά και χιλιάδων αγνώστων, που θέλοντας με την παρουσία τους να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, βρέθηκαν στο πλευρό της χαροκαμένης οικογένειας.

Ανάμεσα τους, ο διευθυντής του ΕΛΓΟ "Δήμητρα", Κώστας Μελίδης, η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της, καθώς επίσης και συνσπουδαστές του Βαγγέλη από τη σχολή του. Όλα συνέβησαν εκεί, συναπαντήματα, μνημόσυνο και κηδεία μαζί, στον τόπο που ο Βαγγέλης λάτρευε. Το Σελλί ήταν ο τόπος που ήθελε να βρίσκεται περισσότερο, η γενέτειρα του πατέρα του, όπου εργαζόταν εθελοντικά κάθε καλοκαίρι για να στηρίξει τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Στην εξόδιο ακολουθία όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, παραβρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και εκπρόσωποι δήμων και κοινοτήτων τόσο από το Ρέθυμνο όσο και των όμορων νομών.

Μεταξύ των στεφάνων, υπήρχε και εκείνο του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά. Στέφανα απέστειλαν σύλλογοι και σωματεία Κρητών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σύλλογοι φοιτητών, πανεπιστημιακών και όχι μόνο, σχολών της χώρας. Ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν όλοι για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας που με σταθερά βήματα αρχίζει και "μολύνει" τις κατά τόπους κοινωνίες.

Εκατοντάδες μπαλωθιές συνόδευσαν το Βαγγέλη

Χιλιάδες νέοι από το νησί κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί έως και αργά το μεσημέρι οπότε ολοκληρώθηκε η μαζική προσέλευση του κόσμου, τόσο την εκκλησία όσο και το κοιμητήρι, κρατώντας στο χέρι ένα λευκό τριαντάφυλλο με λευκές κορδέλες. Απόλυτη σιωπή επικρατούσε, ενώ η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν φίλοι και συγγενείς του Βαγγέλη συνόδευσαν τη σορό του εκτός σπιτιού με εκατοντάδες μπαλωθιές, όπως το κρητικό έθιμο επιβάλλει.

"Το άσπρο φέρετρο και τα άσπρα κουφέτα, ας υποδείξουν στους κυβερνώντες ότι εμείς θέλουμε αυτό το χρώμα... Το λευκό, το αλέκιαστο. Γι αυτό θα αγωνιστούμε όλα τα παιδιά που είμαστε σήμερα δίπλα στον Βαγγέλη" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρή εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φίλη από παιδιά με τον Βαγγέλη.

Την ίδια ώρα, σε αρκετά σχολεία ανά την Κρήτη μαθητές διαδήλωσαν ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό και ζήτησαν την παρέμβαση της πολιτείας για την πρόληψη του φαινομένου αποτίοντας τη δική τους τιμή στη μνήμη του αδικοχαμένου νέου.

"Είμαστε συντετριμμένοι, αλλά και αποφασισμένοι να σταθούμε μπροστά στο όποιο κακό βαλθεί να πειράξει τα κοπέλια και της κοπελιές του τόπου μας και όχι μόνο" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης από τα Ανώγεια, ο οποίος συμμετείχε στο πένθος της οικογένειας Γιακουμάκη.

Στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας, καταστήματα και υπηρεσίες ήταν όλα κλειστά, συμμετέχοντας στο πένθος.

Οι φωτογραφίες είναι από το flashnews.g