Δημοτική αστυνομία: Ποιοι μετακινούνται και ποιοι αποκλείονται

Την επανασύσταση του σώματος της Δημοτικής Αστυνομίας επιδιώκει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, 2.868 αστυνομικοί τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Από αυτούς 1.542 μετακινήθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία (χωρίς όμως αντικείμενο εργασίας για την ώρα) και 119 βρίσκονται ακόμη σε διαθεσιμότητα.

Στόχος του υπουργείου είναι, πριν από το Πάσχα, να ψηφιστεί η ρύθμιση για επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Με τη ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr:

- Απομακρύνονται από την ΕΛ.ΑΣ. οι πρώην δημοτικών αστυνομικών που μεταφέρθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 2014. Η απομάκρυνση θα γίνει εντός 10 ημερών από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

- Οι υπάλληλοι αυτοί μεταφέρονται εκ νέου στους δήμους σε θέσεις της Δημοτικής αστυνομίας αναλόγως του κλάδου εκπαίδευσης τους.

-Οι υπάλληλοι- δημοτικοί αστυνομικοί μετατάσσονται κατά προτεραιότητα στους δήμους από τους οποίους προήλθαν, με πράξη μετάταξης που εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο του οικείου δήμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

-Οι δαπάνες για τη μισθοδοσία και την ασφαλιστική κάλυψη τους για το 2015 θα καλυφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

-Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, θα είναι οι ίδιες που ίσχυαν πριν την κατάργησή της.

Η ρύθμιση πάντως δεν φαίνεται να αφορά τους 573 δημοτικούς αστυνομικούς που μετατέθηκαν στα Σωφρονιστικά Καταστήματα (εξωτερικοί φρουροί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σχεδόν οι μισοί από αυτούς επιθυμούν να μετακινηθούν, ορισμένοι, μάλιστα, δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν. Ως λύση προτείνουν να προβλεφθεί μέσα στο πλαίσιο των 15.000 προσλήψεων που έχουν συμφωνηθεί για το 2015, η πρόσληψη 300 με 400 Σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να μετακινηθούν.